Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VVD wil verplichte kinderopvang in achterstandswijken

Als het aan fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD ligt, gaat Nederland Denemarken achterna door kinderen in achterstandswijken verplicht kinderopvang te bieden. Dit moet de ‘mislukte integratie’ terugdraaien.
iStock

Dit zegt Dijkhoff in een plan dat hij presenteert tijdens het debat over het kabinetsbeleid voor volgend jaar. Het Algemeen Dagblad sprak Dijkhoff over dit voorstel.

Voorbeeld: Denemarken

Een onlangs aangenomen wetsvoorstel in Denemarken dient als voorbeeld voor Dijkhoff zijn plan. Daar moeten kinderen die in een achterstandswijk opgroeien verplicht 25 uur per week naar de kinderopvang. Als ouders geen gebruik maken van dit gratis aanbod, verliezen zij hun kinderbijslag. Dijkhoff noemt als mogelijkheid om ouders die weigeren mee te werken te korten op kinderbijslag of een uitkering.

Taalachterstand kinderen

‘Ik vind dat we in Nederland tekortschieten om mensen de vrijheid te geven waar ze recht op hebben’, zegt Dijkhoff in het Algemeen Dagblad. Hij vindt dat Nederland geen vrij land is als er nog altijd vrouwen zijn die worden achtergesteld en als er kinderen zijn die in groep 1 beginnen met een taalachterstand. Dijkhoff vindt het niet wenselijk dat ouders hun kinderen tot hun vierde geen Nederlands leren.

Verlichtingswijken

Achterstandswijken zijn wijken waar de werkloosheid en criminaliteit hoog is en waar meer dan 50 procent van de inwoners van niet-westerse afkomst is. Behalve verplichte kinderopvang, wil Dijkhoff dat ouders lessen gaan volgen over democratische waarden en tradities. ‘Het gaat mij om mensen te verheffen. (…)  Soms moet je minder liberale middelen gebruiken om een doel te bereiken. Ik zou het verlichtingswijken willen noemen, want dat is wat mensen in die wijken niet hebben doorgemaakt.’

Discriminatie arbeidsmarkt

Zijn plan gaat verder dan alleen mensen in achterstandswijken. Zo wil hij ook dat er een maatschappelijk debat komt over discriminatie op de arbeidsmarkt. Hij wil dat er een cultuur komt waarbij mensen elkaar op verkeerd gedrag aanspreken.

Er is in Denemarken veel kritiek op het verplicht stellen van kinderopvang in achterstandswijken. ‘Dit is bovenal raciale politiek, bedreven zoals ook Donald Trump zijn politiek bedrijft: met alleen de kiezers op zijn netvlies.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.