Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorkom brandwonden bij 0-4 jarigen

Een kwart van alle brandwondpatiënten is jonger dan 4 jaar. Vooral heetwater-verbrandingen komen voor. Dit moet veranderen, vindt de Brandwonden Stichting. In een campagne delen ze tips met ouders en opvoeders.
Brandwonden hete thee.jpg
Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. - Foto: Fotolia

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De Nederlandse Brandwonden Stichting ziet dat de meeste ongelukken gebeuren in de aanwezigheid van ouders en vaak in de directe woonomgeving zoals de keuken. Hoewel ouders vinden dat ze alles goed in de gaten houden, zijn jonge kinderen, zeker als ze net kunnen zitten en staan, onberekenbaar.

Theekopje

Moeder Gaby kan erover meepraten. Haar zoontje Kick (14 maanden oud) scharrelde op vakantie in Frankrijk in de keuken rond. Gaby had de theekop verder op het aanrecht geschoven zodat Kick er niet bij kon. Maar wat ze niet zag, was dat het labeltje van het theezakje net over de rand van het aanrecht bungelde. Toen Kick daar aan trok, viel de beker met heet theewater over hem heen.

Hete vloeistoffen

Jaarlijks worden ruim 200 kinderen van 0-4 jaar opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum na een ongelukje met heet water of hete koffie. Traumachirurg Annebeth de Vries wil dat dit aantal daalt. ‘De gevolgen van brandwonden door hete vloeistoffen bij deze groep jonge kinderen zijn heftig. Kinderen hebben een veel dunnere huid en het verbrand lichaamsoppervlak is veel sneller groot dan bij volwassenen. Kinderen moeten soms nog vele jaren operaties ondergaan. Daarnaast is ook de psychische impact voor deze kinderen en hun ouders erg groot.’

Tips

Welke maatregelen kunnen ouders en opvoeders nemen? Een aantal tips:

  • Kijk kritisch naar wat een kind al kan.
  • Drink geen koffie of thee met een kind op schoot.
  • Laat een kind niet in de keuken tijdens het koken.
  • Laat een kind niet alleen in bad of onder de douche.
  • Leg het snoer van de waterkoker en het koffiezetapparaat achter op het aanrecht. Houdt het snoer zo kort mogelijk.
  • Kook zoveel mogelijk op de achterste pitten.
  • Draai stelen van pannen naar achteren.
  • Gebruik geen tafelkleed.
  • Gebruik een thermoskan i.p.v. een thee- of koffiepot.
  • Gebruik een thermostaatkraan.

Lees meer over de campagne van de Brandwonden Stichting >>

Vuurtje stoken

Leer kinderen (8+) om op een veilige manier met vuur om te gaan. Activiteitenspecialist Bart de Koning geeft tips hoe je dit op een verantwoorde manier met kinderen kunt doen.
Bekijk de tips

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.