Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

VOG-verplichting voor stagiaires

VOG-verplichting voor stagiaires

Iedereen die in de kinderopvang werkt moet een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen overleggen. Het ministerie van SZW heeft aangekondigd dit vanaf 1 juli 2012 ook in te willen voeren voor stagiaires.

Wie betaalt?
De VOG-verplichting geldt vanaf dan ook voor stagiaires die korter dan drie maanden stage komen lopen. Er is nog wat onduidelijkheid wie de kosten van het aanvragen van een VOG van leerlingen/stagiaires moet betalen. Volgens de cao-afspraken is dit de kinderopvangorganisatie, maar de Brancheorganiatie Kinderopvang dringt erop aan dat deze kosten voor rekening komen van roc’s.

Bron: Brancheorganisatie Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

9 REACTIES

 1. UIt een aantal reacties lees ik dat de VOG meteen gelijk staat aan een kwaliteitslabel. Persoonlijk denk ik niet dat een VOG iets over de kwaliteit zegt, dat moeten we nu toch hebben geleerd. Daarnaast vind ik een snuffelstage een VOG erg ver gaan. Deze stagiaires zijn (als je het over kwaliteit hebt) nooit alleen met kinderen.
  Lijkt mij dat hier een andere vorm gezocht kan worden, dan VOG aanvragen. Voor kleine organisaties is het geen doen. En dan zou je het inderdaad bij de ROC moeten neerleggen.

 2. Lees alle reacties
 3. wij zijn als roc vorig jaar begonnen met het aanvragen van de vog voor studenten voor de duur van de opleiding. De omschrijving is inderdaad heel algemeen en sommige ggd’s doen hier moeilijk over. Maar de wet KO geeft die mogelijkheid. De aanvraag toevoegen kan soelaas bieden. het is mij niet duidelijk of de nieuwe regel per 1 juli 2012 hier tegenin gaat. Het jaagt organisaties op kosten en nu zijn we als opleiding verantwoordelijke voor onze studenten. Dit lijkt mij heel reëel. Overigens was de vog al langer verplicht, alleen niet voor korte stages.

 4. Toch blijft de VOG een HOT item in de Kinderopvang. Voor mij duidelijk en juist dat stagiaires die beroepsgerichte opleiding volgen en via ROC stage lopen een VOG behoren te overleggen. ROC vraagt VOG aan, betaald deze ook. Zodoende is VOG geldig gedurende de opleiding. Maar er staat op VOG dan geldig: voor een stage bij ROC. Er wordt niet vermeld dat het om Kinderopvang gaat/ is dit niet van belang? wordt daar wel naar gekeken? Dan de snuffel en maatschappelijke stagiaires(de orienterende stages) die of 2 weken of 1 uur per week-7 weken lang een stage lopen. Praktisch gezien duur om VOG aan te vragen, tevens wie betaald deze en is het haalbaar. Aanvraag duurt vaak 3 a 4 weken….dan is stagiaire alweer weg bij leerbedrijf…..tja wat moeten we ermee………

 5. Ik vind juist wel dat de roc het moet aanvragen dit is in het belang van de leerling.
  Als het roc de aanvrager is dan is het geldig zolang de studie duurt terwijl als het aangevraagt wordt door het dagverblijf dan moet je bij elke wisseling van stage plaats een nieuwe aanvragen.Dat is een hoop geld wat nergens voor nodig is de ene keer zal het dagverblijf het betalen maar de andere keer moet de leerling dit zelf doen.Stage voor korte tijd vind ik toch al niet prettig voor de kinderen maar als ik als dagverblijf dan ook nog de vog moet betalen dan helaas voor de stagiaire gaat het niet door

 6. Wat een opmerkelijke ”ingeving’…
  Sinds de start van mijn oud gastouderbedrijf ( 2006) heb ik gewerkt met een VOG voor alle soorten stagiares, kort-lang-snuffel- HW-SPW etc etc.
  Uiteraard als ondernemer welke de kwaliteit in zijn of haar bedrijf wil hoog houden, is de vraag, wie de rekening betaald niet van belang.
  Als gastouderondernemer heb ik deze (bedrijfs) kosten altijd zelf betaald.
  Jammer dat de Brancheorganisatie Kinderopvang blijkbaar het belang van het leveren van kwaliteit door hun leden, afschuift op het ROC…zorgelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.