Vertrouwensinspecteur krijgt meer meldingen vanuit kinderopvang

Het aantal meldingen dat de vertrouwensinspecteur ontvangt vanuit de kinderopvang neemt toe. In 2017 kwamen er in totaal 128 meldingen over vermoedens van seksueel misbruik, psychisch of fysiek geweld binnen. Waarschijnlijk weten houders/directeuren en ouders de vertrouwensinspecteur steeds beter te vinden.
iStock

De vertrouwensinspecteur is in het leven geroepen na het onderzoeken van de Amsterdamse zedenzaak en na aanbevelingen van de commissie Gunning. Het idee was dat kinderopvangprofessionals, ouders en GGD-inspecteurs voortaan op één plek hun vermoeden van misbruik en mishandeling kwijt konden. Sinds 1 juli 2013 is het ook wettelijk vastgelegd dat kinderopvangprofessionals die misbruik of mishandeling van een kind door een collega vermoeden, dit verplicht melden. De meldplicht houdt in dat pm’ers en gastouders verplicht zijn om vermoedens van een misdrijf te melden aan de leidinggevende of de houder. Deze persoon heeft vervolgens de verplichting om direct contact op te

0
526

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.