Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Versoberde WW-regeling hersteld, werkgevers in actie

Marianne Velsink
Na een versobering van de WW en loongerelateerde WGA (Wet Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) in 2016, wordt deze achterstand nu hersteld. Werkgevers in de kinderopvang ontvangen hierover binnenkort een brief en zijn verplicht om zich aan te melden als deelnemer.
AdobeStock

Hierover bericht het FCB op de website. De versobering van de regelingen in 2016 had als gevolg dat werknemers die werkloos werden of gedeeltelijk arbeidsongeschikt, minder lang een uitkering te ontvingen. Er zijn toen afspraken gemaakt om deze achterstand te herstellen zodat werknemers uiteindelijk toch maximaal drie jaar lang een uitkering konden ontvangen.

Landelijke hersteloperatie

Speciaal voor deze operatie is een landelijke stichting ontstaan: stichting PAWW. In allerlei cao’s, waaronder die van de kinderopvang, is afgesproken dat de kinderopvang meegaat in deze landelijke hersteloperatie. Dat betekent dat werkgevers in de kinderopvang per 1 september elke maand de PAWW-bijdrage in moeten houden op het brutoloon van werknemers. Dit bedrag wordt overgedragen aan Stichting PAWW.

Verplicht aanmelden

Werkgevers ontvangen tussen 6 augustus en 1 september een brief met meer informatie. Daarin staat hoe zij zich als deelnemer aan kunnen melden. Deze aanmelding is verplicht voor alle werkgevers. Volgens het bericht van FCB vraagt dit weinig administratieve rompslomp omdat het via een simpel opgezette portal kan. Het is van belang dat de aanmelding wel op tijd geregeld wordt zodat periodiek de aangifte en afdracht van de bijdragen kan plaatsvinden. Bijna alle salariskantoren hebben de aanpassingen in hun systeem opgenomen, maar FCB raadt werkgevers aan om dit tijdig te checken.

Premie ingehouden

Voor werknemers kan het herstel van de twee regelingen betekenen dat zij mogelijk nog aanspraak kunnen maken op de Private Aanvulling WW. Dit geldt voor werknemers die eerder een onvolledige opbouw hebben gehad of een verkorte WW-uitkering. Feit is dat er vanaf 1 september premie wordt ingehouden op het salaris van 0,20 procent. Werknemers hoeven hier verder niks voor te regelen. Dat moet de werkgever doen.

Op de website van FCB wordt in handige filmpjes voor werkgevers en werknemers uitgelegd hoe de reparatie in z’n werk gaat. Bekijk de filmpjes hier

Eind juni kwam er dan een definitief groen licht voor een nieuwe cao in de kinderopvang toen ook de leden van de FNV voor het akkoord hadden gestemd. Dit betekent onder andere een salarisverhoging voor pedagogisch medewerkers. Lees meer in dit bericht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.