Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vernietig dossier bij onterecht vermoeden kindermishandeling’

Frida Noordzij
Veilig Thuis moet dossiers vernietigen wanneer er sprake is van een onterecht vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Dat wil demissionair staatssecretaris Van Rijn. Dit schrijft hij in antwoord op Kamervragen over onterechte verdenkingen van kindermishandeling.
1Heftige gebeurtenissen.jpg
Van Rijn wil dat Veilig Thuis zelf het initiatief mag nemen tot vernietiging van het dossier als het vermoeden onterecht blijkt te zijn. - Foto: Fotolia

Dat meldt de Nationale Zorggids.

Veilig Thuis is wettelijk verplicht om een melding van vermoedens van kindermishandeling minstens vijftien jaar te bewaren. Als geconcludeerd wordt dat de vermoedens onterecht zijn, dan hebben de betrokken de mogelijkheid om een verzoek in te dienen om de gegevens te verwijderen.

Vernietiging dossier

Van Rijn wil dat Veilig Thuis zelf het initiatief mag nemen tot vernietiging van het dossier als het vermoeden onterecht blijkt te zijn. Wel zal Veilig Thuis dan toestemming vragen aan betrokkenen. Hij schrijft: ‘Een melding van een onderzoek naar kindermishandeling en of huiselijk geweld door Veilig Thuis is in alle gevallen belastend voor betrokkenen. Het kan voor betrokkenen extra belastend zijn dat zij, als blijkt dat het vermoeden is weerlegd, zélf een verzoek tot vernietiging van hun gegevens moeten indienen’.

Lees hier de volledige reactie van Van Rijn op de Kamervragen.

Kamervragen

Van Rijn reageerde op de Kamervragen die werden gesteld door CDA-Kamerleden Mona Keijzer en René Peters naar aanleiding van het promotieonderzoek van Maartje Schouten waarin zij stelt dat de verplichte screening op kindermishandeling tot veel onterechte verdenkingen leidt.

Waardevol

Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis deelt de wens van de staatssecretaris. Tegelijkertijd stelt het dat het bewaren van een dossier voor betrokkenen ook waardevol kan zijn. Wanneer een vergelijkbare melding binnenkomt bij Veilig Thuis, kan het een voordeel zijn dat gegevens nog beschikbaar zijn zodat de nieuwe melding snel kan worden afgehandeld.

Heb jij een vermoeden van kindermishandeling maar ben je bang om actie te ondernemen? Doe de meldcode-test en lees wat je kunt doen bij vermoedens. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.