Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkapte snoepreclame moet verboden worden

Marianne Velsink
Snoepreclames die verstopt zitten in online games, blijken zeer effectief. Dit ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen. Consumenten- en gezondheidsorganisaties, wetenschappers, diëtisten en kinderartsen willen dat er een verbod komt op dit soort verkapte snoepreclames.
Snoepreclame.jpg
Twee op de drie basisschoolkinderen spelen regelmatig online games waarin ook snoepreclames zijn verwerkt. Dit leidt tot een extra snoepinname van 55 procent. - Foto: Fotolia

Dit zeggen zij in het actualiteitenprogramma EenVandaag. Kinderen krijgen allerlei reclame tot zich waarin ongezonde voeding wordt aangeprezen. De critici vallen niet eens zo zeer over de directe reclame over snoep, maar meer over verkapte snoepreclame in games of in videoclips.

Kritiek op K3

Bart Combée van de Consumentenbond richt zijn pijlen op de band K3. De naam van de groep is te vinden op allerlei voedingsproducten zoals hagelslag, chips, koekjes en snoep. ‘Wij vragen de nieuwe leden van K3 om het goede voorbeeld te geven en kinderen juist te stimuleren een gezond voedingspatroon aan te leren.’ Onderzoekers van de Radboud Universiteit zagen dat dit soort verkapte reclame kinderen inderdaad meer aan het snoepen brengt. Twee op de drie basisschoolkinderen spelen regelmatig online games waarin ook snoepreclames zijn verwerkt. Dit leidt tot een extra snoepinname van 55 procent.

Beïnvloeding reclame

De verkapte snoepreclames zijn populair omdat de reguliere reclame aan regels en andere obstakels verbonden is. Online advertenties kunnen omzeild worden met een adblocker. Sinds 2010 is het maken van reclame gericht op kinderen tot zeven jaar verboden. De Radboud-onderzoekers denken dat de verkapte reclames meer effect hebben dan directe reclame, omdat kinderen minder goed doorhebben dat ze beïnvloed worden. Zij adviseren de Europese Commissie dit soort reclames in online games voortaan te verbieden.

Bekijk hier de reportage van EenVandaag terug >>

Wil jij als pm’er het suikergebruik bij de kinderen in de kinderopvang wat terugdringen? Check dan deze tips!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.