Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel tv kijken zorgt voor probleempeuter

Veel tv kijken zorgt voor probleempeuter

Peuters vertonen vaker gedragsproblemen als zij veel en lang achter elkaar televisie kijken, dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Als het kind al gedragsproblemen heeft, houden deze door veel tv kijken langer aan.

Agressief
Wanneer kinderen tussen hun tweede en derde levensjaar iedere dag meer dan 1 uur achter elkaar tv hebben gekeken, vertonen zij vaker gedragsproblemen. Het gaat dan over agressief en overactief gedrag, concentratieproblemen en ongehoorzaamheid. Het maakt niet uit wat de peuters precies kijken, maar wel om het patroon van de continue hoge blootstelling aan televisie.

School

‘Het was al bekend dat veel televisie kijken gedragsproblemen veroorzaakt bij oudere kinderen die naar school gaan, maar dit was nog niet uitgebreid onderzocht op peuterleeftijd’, zegt onderzoeker Marina Verlinden. ‘Wij hebben nu aangetoond dat veel en lang achter elkaar tv kijken al op jonge leeftijd leidt tot het ontstaan van gedragsproblemen. Belangrijker nog, veel televisie kan er voor zorgen dat al bestaande gedragsproblemen aanhouden.’ Verlinden adviseert ouders te voorkomen dat hun kinderen overmatig televisie kijken.

Bevolkingsonderzoek
Het Erasmus MC doet een groot bevolkingsonderzoek naar de groei en ontwikkeling van 10.000 Rotterdamse kinderen. Zij volgen de kinderen al sinds de zwangerschap totdat ze jongvolwassenen zijn. Deze resultaten zijn onderdeel van het onderzoek dat ‘Generation R’ heet.

Bron: Erasmus MC/ANP-Photo/Cor Out

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.