Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vanaf 22 augustus: aanvraag subsidie Rijke Schooldag van start

Wil je als kinderopvangorganisatie samen met onderwijspartners een extra impuls geven aan een stimulerende omgeving voor kinderen, voor meer kansengelijkheid in het onderwijs en de maatschappij? Vraag dan de subsidieregeling School en Omgeving (Rijke Schooldag) aan vanaf 22 augustus 2022.
vanaf-22-augustus-aanvraag-subsidie-rijke-schooldag-van-start
Jacob Lund / stock.adobe.com

‘Niet alle kinderen en jongeren groeien op in een omgeving die hun ontwikkeling optimaal ondersteunt’, zo onderbouwt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen de noodzaak van de Rijke Schooldag. ‘Om ervoor te zorgen dat alle leerlingen in Nederland zichzelf ten volle kunnen ontplooien wordt met de Rijke Schooldag in het primair en voortgezet onderwijs een impuls gegeven aan de brede talentontwikkeling, met aanvullende activiteiten op het gebied van sport, cultuur, cognitieve begeleiding en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ongeacht hun thuissituatie of omgeving. Daarnaast helpt het hen om vaardigheden te ontwikkelen voor meer kansengelijkheid in het onderwijs en een gelijkwaardige deelname aan de maatschappij.’

Aanvragen subsidie

Over het aanvragen van de subsidieregeling School en Omgeving staat op de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen: ‘(IKC-)Schoolbesturen kunnen subsidie aanvragen als zij vestigingen hebben die tot de doelgroep behoren. De subsidie stimuleert scholen een samenwerking met lokale partijen te organiseren (een coalitie) of deze samenwerking uit te breiden. Binnen deze coalitie werken zij samen aan het programma Rijke Schooldag. Dit is een lokaal programma met activiteiten buiten de normale onderwijstijd.’

130 gebieden

In totaal wil minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) 130 gebieden ondersteunen om aanbod te versterken, te starten of door te laten groeien. In al deze gebieden worden lokale coalities gesmeed van diverse partners uit o.a. de sport- en cultuursector, het sociaal werk en de kinderopvang.

45 voorlopers

Eerder werd al bekend gemaakt dat er 45 voorlopers zijn geselecteerd voor het voorloperstraject Rijke Schooldag. Deze voorlopers gaan, samen met de Gelijke Kansen Alliantie, de komende drie jaar kennis opbouwen en onderzoek doen. Ze ontvangen in het eerste schooljaar 586.000 euro subsidie. Het programma moet na afloop een beperkt aantal varianten daarvan opleveren. In de toekomst moet de Rijke Schooldag duurzaam en structureel aangeboden gaan worden.

Starters

Daarnaast kunnen ook startende gebieden of gebieden met een bestaand programma die niet als voorloper zijn geselecteerd, ondersteuning krijgen bij het starten of doorontwikkelen van hun aanbod. In de subsidieregeling School en Omgeving staan de voorwaarden daarvoor. Aanvragen van de subsidie kan van 22 augustus tot 30 september 2022.

Bronnen: Brancheorganisatie Kinderopvang/Rijksoverheid/KinderopvangTotaal

De komende drie jaar een extra impuls gaan geven aan een stimulerende omgeving voor leerlingen: dat kan in de gemeente ’s-Hertogenbosch, want die is aangewezen als één van de 45 deelnemers aan het voorloperstraject Rijke Schooldag. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.