Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Van Hijum wil meer transparantie van inspectieresultaten

Van Hijum wil meer transparantie van inspectieresultaten

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat ouders in de toekomst op kosten van de kinderopvanginstelling een onderzoek kunnen instellen naar zaken die een onvoldoende scoren bij de inspectie. Ook pleit hij voor meer transparantie en wil kinderopvanginstellingen verplichten GGD-inspectierapporten online te plaatsen.

Openbaarheid inspectierapporten
D66 en SP steunen het voorstel van Van Hijum. Overigens worden inspectierapporten nu al  online gepubliceerd door de lokale GGD’s. Inspectierapporten zijn nu al in te zien door ouders. Maar zij zijn hiervan niet altijd op de hoogte. Lang niet iedere kinderopvangorganisatie plaatst het inspectierapport online. Dit moet, als het aan het CDA ligt, binnenkort verplicht worden. Het voorstel komt naar aanleiding van Het Hofnarretje in Amsterdam en de conclusie dat ook daar door de gemeenten onvoldoende is ingespeeld op adviezen van de GGD.

Handhavingsbeleid gemeenten
Hoewel de SP het voorstel van Van Hijum steunt, is de partij van mening dat er nog veel meer moet gebeuren om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren. ‘In 60 procent van de inspecties worden er tekortkomingen geconstateerd. Vervolgens wordt er onvoldoende gedaan door de gemeenten’, zegt Kamerlid Nine Kooiman. Kooiman roept de minister op ervoor te zorgen dat gemeenten een handhavingsbeleid gaan hanteren. Ook D66 voelt wel wat voor een openbaarheid van de inspectierapporten. Kamerlid Fatma Koser Kaya: ‘Transparantie komt kwaliteit ten goede. Dan kunnen de ouders echt vergelijken.’

2 REACTIES

  1. Tsjonge jonge.. Wat een toppoliticus…. Als de GGD risico gestuurd gaat controleren i.p.v het zgn. lijstjeswerk is dit geen issue meer. Presteer je continue onder de maat? Simpel kraan dicht. Geen subsidie meer. Opgelost. We moeten af van het gegeven dat er in tot in sint juttemis gehandhaafd kan worden. Waardoor de deuren gewoon op kunnen blijven. Rapporten staan nu al online. Plaats een link naar de GGD website waar het rapport te vinden is en klaar is Kees. Leuk dat meneer Hijum (?) er iets over wil zeggen.. Maar in dit geval geldt mijn inziens: spreken is zilver … Zwijgen is… juist… goud!

  2. Lees alle reacties
  3. Tsjonge jonge.. Wat een toppoliticus…. Als de GGD risico gestuurd gaat controleren i.p.v het zgn. lijstjeswerk is dit geen issue meer. Presteer je continue onder de maat? Simpel kraan dicht. Geen subsidie meer. Opgelost. We moeten af van het gegeven dat er in tot in sint juttemis gehandhaafd kan worden. Waardoor de deuren gewoon op kunnen blijven. Rapporten staan nu al online. Plaats een link naar de GGD website waar het rapport te vinden is en klaar is Kees. Leuk dat meneer Hijum (?) er iets over wil zeggen.. Maar in dit geval geldt mijn inziens: spreken is zilver … Zwijgen is… juist… goud!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.