Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Ark vindt apart babytarief te complex

Staatssecretaris Tamara van Ark is geen voorstander van een apart babytarief in de kinderopvang. Dit voorstel kwam vanuit de BMK. Babyopvang is duur, maar dat doorberekenen in aparte tarieven is volgens Van Ark te complex. ‘Jammer’, vindt BMK.
iStock

Onder meer de verschillende kwaliteitsverbeteringen voor de babyopvang, waaronder de verhoging van de beroepskracht-kindratio naar 1 op 3, leiden tot een verhoging van de uurprijs. Verschillende Kamerleden spraken (mede naar aanleiding van brieven van de brancheorganisaties, waaronder deze brief van de BMK) over ‘klachten uit het veld’ wat betreft de hoge kosten van babyopvang, in vergelijking met de opvang van oudere kinderen.

Compenseren

Een verhoogd babytarief zou de relatief dure babyopvang kunnen compenseren. Maar Van Ark gaf tijdens het Algemeen Overleg van donderdag 13 december aan dat volgens haar aparte tarieven leiden tot hogere complexiteit. Daarnaast benoemde zij dat hoewel ondernemers meer kosten maken voor baby’s dan voor peuters, een kind vaak ‘opgroeit’ binnen dezelfde kinderopvang, ook als het ouder wordt en de opvang relatief goedkoper is.

Angst

De angst bestaat dat sommige kinderopvanghouders baby’s zullen gaan weren, omdat zij óf niet genoeg personeel kunnen vinden voor de babygroepen óf de babyopvang niet langer kunnen bekostigen. Op de vraag of de babyopvang niet in gedrang komt en er wel voldoende babyplaatsen beschikbaar blijven, reageerde Van Ark dat zij op dit moment geen signalen krijgt dat er minder baby’s naar de opvang gaan, los van de ‘seizoenseffecten’.

Reactie BMK

De BMK vindt het jammer dat de staatssecretaris de deur dicht doet voor een apart baby-tarief en spreekt van oneerlijke concurrentie. ‘Het loont om alleen opvang van 1-tot 4-jarigen aan te bieden, waardoor een tekort aan babyplaatsen in de nabije toekomst dreigt. Voor opvangorganisaties die veel baby’s opvangen is een apart babytarief de beste oplossing. Zij zien zich immers met ingang van het nieuwe jaar geconfronteerd met meer kosten als gevolg van de aangescherpte bkr voor baby’s. Alleen met een apart baby-tarief krijgen deze organisaties meer vergoed voor de baby-opvang dan degenen die geen of heel weinig babyplekken hebben. Aparte tarieven leiden volgens de staatssecretaris tot meer complexiteit. Dit verbaast ons, want de branche werkt ook met een apart bso-tarief. Daarnaast geeft Van Ark aan dat het wel zal ‘uitmiddelen’ omdat baby’s nu eenmaal op de opvang zullen blijven als ze ook peuter zijn. Daar ligt het probleem echter niet, het probleem is dat er minder babyplaatsen zullen worden aangeboden en daardoor baby’s, en hun ouders, buiten de opvangboot gaan vallen’, laat de BMK weten.

Marktverstorend

Sharon Gesthuizen, voorzitter BMK stelt voor een toeslagsysteem te ontwikkelen, gebaseerd op leeftijd voor 0- tot 4-jarigen. ‘Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de oneerlijke concurrentie en het verdringingseffect dat nu ontstaat. De eenheid in uurtarieven werkt marktverstorend.’

Kosten monitoren

Van Ark beloofde een vinger aan de pols te houden en de kosten te blijven monitoren. Daarmee doelt zij ook op de maximaal te vergoede uurtarieven en of deze toereikend zijn wat betreft de gemaakte kosten.


Tijdens hetzelfde overleg was er kritiek vanuit de Kamer over het feit dat er twintig miljoen euro is geïnvesteerd in het systeem van directe financiering in de kinderopvang en het systeem alsnog van tafel werd geveegd. Staatssecretaris Tamara van Ark benadrukt dat de lessen die geleerd zijn, de investering waard maken. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.