Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Valse VOG’s in omloop

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt organisaties te controleren of er vervalste Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG) in de personeelsdossiers zitten. Reden daarvoor: in de jeugd- en gezondheidszorg zijn valse VOG’s in omloop.
Foto: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Een detacheringsbureau in de zorg nam contact op met de Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing , Integriteit en Screening (Justis), omdat het bureau vervalste VOG’s in hun administratie aantrof. Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Vervalste verklaringen

De vervalste verklaringen zijn aangevraagd voor het werken in de (jeugd)zorg. Het detacheringsbureau doet aangifte bij de politie en zet de medewerkers op non-actief. Justis doet in het geval van een vervalste VOG-verklaring ook altijd zelf aangifte.

Kinderopvang

Iedereen die werkt bij een kinderopvang of regelmatig aanwezig is op een plek waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang. Voor die inschrijving is een actuele Verklaring Omtrent het Gedrag nodig. Lees hier meer over de VOG-aanvraag voor de kinderopvang >>

Hoe herken je een VOG?

Een originele VOG heeft een aantal echtheidskenmerken:

 • Het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo;
 • Het papier bevat een karakteristiek golvend watermerk;
 • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier en een beeldmerk rechtsonder op;
 • Onder een UV-lamp verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur;
 • In het papier is een hologram zichtbaar.

Controle

Het is de taak van de organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. De IGJ adviseert (jeugd)zorginstellingen na te gaan of deze check op echtheid van aangeboden VOG’s binnen hun organisatie wel goed is gegaan. Twijfel of een VOG echt is? Neem dan contact op met Justis. IGJ-inspecteurs controleren steekproefsgewijs of instellingen originele VOG’s in de personeelsdossiers bewaren. De komende tijd zullen zij daar extra op toezien.

Bron: igj.nl

2 REACTIES

 1. Tjonge, wat een nieuws in kinderopvangtotaal wat helemaal geen betrekking heeft of kan hebben als je iedere VOG moet koppelen in het PRK.
  Lees ook vooral de reactie van GGD Amsterdam.

  Kinderopvangtotaal dit vindt ik echt slecht nieuws verspreiden (onrust zaaien) terwijl wij door de overheid en door de organisaties vanuit de kinderopvang zo ons best doen om het ‘veilig’ te hebben en te houden. De kinderopvang positief in het nieuws laten komen zou jullie sieren.

  Wij zijn KINDEROPVANG, waar veel en strengere wet/regels gelden en wij ons daar ook van bewust zijn en ik in ieder geval ook naar handel. Wij zijn geen school/onderwijs of instelling/organisatie werkend in de jeugd- en gezondheidszorg. Dit nieuws hoort naar mijn mening niet kinderopvangtotaal thuis.

 2. Lees alle reacties
 3. Het is niet mogelijk om met een valse verklaring omtrent het gedrag in te schrijven in het personenregister kinderopvang. Hierbij is namelijk het kenmerk van de VOG gekoppeld aan de identiteit via de DigiD. Van personen die zijn ingeschreven in het PRK is het dus niet noodzakelijk om een extra controle te doen. Het kan wel zinvol zijn om van diploma’s de echtheid te controleren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.