Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht komt met plan van aanpak inspectie

De gemeente Utrecht, de enige gemeente met een C-status voor het toezicht op de kinderopvang, komt met een verbeterplan. Hiermee hoopt deze gemeente zo snel mogelijk uit de laagste status te krabbelen. Nog niet eerder kreeg een gemeente van de Onderwijsinspectie zo'n lage status toebedeeld voor het toezicht op de kinderopvang als Utrecht.
Utrecht komt met plan van aanpak inspectie
Foto: ANP

Aan wethouder Victor Everhardt van Jeugdzorg de taak om het verbeterplan aan de gemeenteraad te presenteren. Het probleem was de afgelopen jaren dat Utrecht veel te weinig locaties inspecteerde. De gemeente besluit daarom om extra geld te investeren in het toezicht, bovenop de middelen die het Rijk hiervoor ter beschikking stelt. Verder wordt het aantal toezichthouders structureel met 20 procent verhoogd.

Utrecht kreeg begin 2014 een tik op de vingers van de Onderwijsinspectie. In 2011 bleek 81 procent van de verplichte inspecties in de gemeente niet te zijn uitgevoerd. Twee jaar later, in 2012, was dit aantal wel teruggedrongen, maar nog altijd werd 21 procent van de verplichte inspecties niet uitgevoerd. De verwachting was dat dit in 2014 wederom niet zou gaan lukken. Lees meer

Ervaren toezichthouders

De gemeente voert meerdere redenen aan voor de slechte uitvoering van de inspectie. Behalve dat er te weinig middelen beschikbaar waren voor een goede inspectie, waren er door ziekte en verloop te weinig ervaren toezichthouders beschikbaar met alle gevolgen van dien. Wethouder Everhardt typeert de kinderopvangbranche als een branche met sterke schommelingen, bijvoorbeeld in het aantal vestigingen.

Klachten

Maar de branche kenmerkt zich volgens hem ook doordat er veel klachten en signalen over de kwaliteit binnenkomen van ouders en pedagogisch medewerkers en doordat een aantal locaties niet voldoet aan wet- en regelgeving. In dat laatste geval heeft de gemeente handhavend opgetreden.

Wie eerst

Als de pool van toezichthouders op 1 juli voldoende is aangevuld, verwacht de gemeente dit jaar het minimale inspecties van 770 locaties te halen. De locaties die het langst niet geïnspecteerd zijn, zijn als eerste aan de beurt. Uit de eerste kwartaalrapportage blijkt dat gedurende de eerste drie maanden 76 van de 385 verplichte inspecties zijn uitgevoerd. Dat is volgens de wethouder ‘conform planning’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.