Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede overname ondanks verlies Humanitas

Marianne Velsink
De landelijke kinderopvangaanbieder Kinderopvang Humanitas leidt, net als veel andere kinderopvangorganisaties, verlies. De overname van Stichting Kinderopvang Enschede (SKE) maakte het verlies nog groter. Toch is de organisatie al bezig met een tweede grote overname.
De overname van SKE en de kosten die daarmee gepaard zijn gegaan
De overname van SKE en de kosten die daarmee gepaard zijn gegaan

Dit meldt RTL Nieuws op haar website. In 2013 boekte Kinderopvang Humanitas nog een winst van een half miljoen euro. Maar in 2014 was er een verlies van 4,8 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht de kinderopvangorganisatie wel weer zwarte cijfers te schrijven. RTL Nieuws bekeek de twee meest recente jaarrekeningen van de kinderopvangorganisatie.

In oktober 2014 fuseerden de besturen van Stichting Kinderopvang Humanitas en Stichting Kinderopvang Enschede met elkaar. Lees hoe deze organisaties elkaar wilden versterken >>

Vraaguitval

De overname van SKE heeft financiële gevolgen gehad voor Humanitas vanwege verhoogde herstructureringskosten. Ondertussen werd ook Kinderopvang Humanitas getroffen door vraaguitval. Volgens woordvoerder Marli Loonen opRTLnieuws.nl is het aantal kinderen dat gebruikt maakt van professionele kinderopvang tussen 2012 en 2014 met 30 procent gedaald. Deze daling zette in 2015 verder door.

Tweede overname

De overname van SKE en de kosten die daarmee gepaard zijn gegaan, belemmert de landelijke kinderopvangorganisatie niet om nog een overname te realiseren. Uit een opmerking van bestuursvoorzitter Anja Hol in het bijgaande verslag bij de jaarrekening blijkt dat het gaat om een tweede grotere overname die al dit jaar gerealiseerd zou worden. Loonen kon aan RTL Nieuws niet bevestigen dat deze planning nog steeds aan de orde is.

Solvabiliteit

Een tweede overname is financieel wel haalbaar. Loonen: ‘Mede door de herstructureringen en de integratie van SKE staat de organisatie er een stuk beter voor.’ Met de solvabiliteit van Kinderopvang Humanitas is ook niks mis. Deze is volgens het artikel meer dan 50 procent. ‘Dat toont aan dat wij geen externe financiering nodig hebben. Onze groeiambitie is alleszins verantwoord en realistisch’, aldus Loonen. Ook Voorzitter Raad van Bestuur Anja Hol laaten weten: ‘Eind 2015 staat Kinderopvang Humanitas er goed voor. SKE laat weer zwarte cijfers zien. Ondanks het verlies over 2014 beschikt Kinderopvang Humanitas over een uitstekende financiële positie en gaan we de toekomst met vertrouwen tegemoet.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.