Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer wil aanpak regeldruk kinderopvang

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft er bij minister Asscher op aangedrongen dat de regeldruk voor ondernemers in de kinderopvang nu echt wordt aangepakt. De motie werd ingediend en ondersteund door de VVD, het CDA en D66.
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg
D66-Kamerlid Steven van Weyenberg

Minister Asscher is bezig met de uitwerking van Het Nieuwe Toezicht voor de kinderopvang. De partijen hebben hem gevraagd om een verlichting van de regeldruk hierin mee te nemen. Asscher wil met nieuwe regels voor toezicht af van de onnodige afvinklijstjes in de kinderopvang. Niet de papieren werkelijkheid, maar de praktijk moet bepalen of een locatie wordt goedgekeurd.

Nodeloos ingewikkeld
Eerder al bleek dat de regeldruk in de kinderopvangbranche veel te hoog is. Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, constateerde in maart 2013 dat de regels voor de kinderopvang nodeloos ingewikkeld zijn. De regelzucht zou te ver zijn doorgeschoten. Lees hier wat de belangrijkste conclusies van Actal waren.

Regels tegen het licht
Asscher maakte afgelopen zomer een paar kleine verbeteringen bekend op dit gebied. Maar de Kamer vindt dat alle regelgeving voor de kinderopvang tegen het licht gehouden moet worden. De partijen vragen de minister om de methode van de zogenaamde maatwerk-aanpak van het ministerie van Economische Zaken te gebruiken. Dit is een methode die voor een algemene regelverlichting in Nederland moet zorgen.

Lange lobby
Brancheorganisatie Kinderopvang is tevreden met het aannemen van de motie. ‘We zien een lange lobby achter de schermen beloond. De afgelopen tijd hebben we hoge regeldruk aangekaart bij Kamerleden, ministeries, werkgeversorganisaties en het adviescollege regeldruk Actal. Als de integrale doorlichting van de regeldruk leidt tot de aanpak van knellende regels, is dat een stap in de goede richting’, is de lezen op de website.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.