Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede bso Partou verdwijnt uit centrum Amsterdam vanwege hoge huurprijs

Voor de tweede keer in bijna een jaar tijd verdwijnt er een buitenschoolse opvang in de binnenstad van Amsterdam. Kinderopvangorganisatie Partou verklaart de huur niet meer te kunnen betalen. De gemeente geeft aan er niets aan te kunnen doen, zo meldt het Parool.
kinderopvang - bso
Beeld: Pixabay / hpgruesen

Inwoners van het centrum van Amsterdam die kinderen op de opvang hebben, krijgen er steeds vaker mee te maken: vestigingen die hun deuren sluiten vanwege de hoge huur van het pand. Zoals Loes Wagemans, woonachtig in de Nieuwmarktbuurt, wiens zoontje vroeger naar bso Boomsspijker van aanbieder Partou ging aan de Recht Boomssloot. Tot deze vorig jaar april haar deuren sloot vanwege de hoge huur. De kinderen konden opgevangen worden bij de vestiging in de Nieuwe Kerkstraat, zes minuten verder lopen – alleen sluit deze in juli ook om dezelfde reden.

Geen Londen

Haar zoontje wordt nu uitgenodigd op de vestiging Nieuwe Achtergracht die nog eens tien minuten verderop ligt, waardoor ze in totaal twintig minuten moet lopen. ‘Het voelt bijna alsof ik mijn kind naar Purmerend stuur’, zegt de moeder tegen het Parool. Volgens haar zitten 110 kinderen nu zonder bso, omdat de drie resterende bso’s in de buurt vol zitten. Iets wat niet zomaar kan zeggen juristen, aangezien school verantwoordelijk zou zijn voor opvang. Voor haar buurvrouw Michelle de Boer is het zelfs de derde keer dat de kinderopvang waar haar kinderen op zitten, sluit. Ze zegt: ‘We moeten oppassen dat het hier geen Londen wordt, dat er geen gezinnen meer in het centrum leven. Wat voor binnenstad willen we zijn?’

Minder vraag naar opvang

Woordvoerder van Partou David Gribnau geeft als verklaring dat de huur van de panden in Amsterdam te hoog is geworden. ‘Er is minder vraag naar opvang, heel veel plekken blijven leeg’, zegt hij. ‘Woensdags en vrijdags moest de opvang dicht, in de zomer werden de kinderen al naar een andere vestiging gebracht. En de huur blijft gewoon hetzelfde.’

De gemeente beroept zich op de Nederlandse wet: die vereist dat de gemeente een marktconform tarief hanteert. Zo worden er geen kinderopvangorganisaties bevoordeeld die bij de gemeente huren, ten opzichte van organisaties die bij andere partijen huren. De gemeente geeft daarnaast aan te onderzoeken of de locatie opnieuw aan een bso verhuurd kan worden, zoals is gebeurd met de vestiging Boomsspijker.

Lees het volledige artikel van het Parool hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.