Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

TSO-vrijwilligers lopen weg

Het is niet altijd makkelijk om ouders of andere volwassenen bereid te vinden om als vrijwilliger mee te draaien in de tussenschoolse opvang. Veel scholen geven overblijfouders daarom een hogere vrijwilligersvergoeding dan is toegestaan, bijvoorbeeld 10 euro per keer. Dit mag maximaal 4,50 euro per uur zijn. Nu de Belastingdienst strenger controleert, zijn veel scholen genoodzaakt minder te betalen. Overblijfouders en vrijwilligers haken af.
TSO-vrijwilligers lopen weg
Foto: ANP

Hiervoor waarschuwt Coen Schaap van TSO Assistent, een organisatie die scholen helpt bij de registratie van de overblijf. Hij weet dat € 4,50 voor veel ouders en vrijwilligers onvoldoende is om hun lunch voor op te offeren.

Naheffing Belastingdienst

Een aantal scholen kreeg het afgelopen jaar te maken met fikse naheffingen. Deze liepen in sommige gevallen op tot honderdduizenden euro’s. Zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen kwamen in protest tegen de hoge boete. Dat hielp enigszins want de boete werd gehalveerd, maar het schoolbestuur ging ook daarmee niet akkoord. Andere scholen betaalden de boete wel terug. CDA-Kamerlid Michel Rog kwam onlangs op voor de scholen. Hij vindt dat de regels voor overblijfkrachten niet zinnig zijn, omdat het wenselijk is dat overblijfkrachten een vergoeding krijgen.

Lagere vergoeding

De regel is dat vrijwilligers maximaal 4,50 euro per uur mogen ontvangen met een maandelijks maximum van 150 euro. Daar gaan veel scholen, met vergoedingen van 10/11 euro per overblijf of per overblijf, overheen. Veel scholen willen een naheffing voorkomen en besluiten om voortaan lagere vergoedingen te betalen. Bij TSO Assistent verwachten ze dat veel vrijwilligers om die reden stoppen met hun bijdrage aan de tussenschoolse opvang.

‘Ik heb de naheffing betaald, maar ben er niet blij mee.’ Dit zegt Jeroen Hoogerwerf, directeur van een basisschool die een forse naheffing kreeg nadat hij vrijwilligers in de tso teveel had uitbetaald. ‘Van dat bedrag had ik vier leraren kunnen aanstellen.’ Lees meer

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. CORRECTIE:
    Het is pertinent onjuist dat veel scholen €10 per uur geven – dit moet zijn €10 per keer. En €10 per keer is meestal goed te verantwoorden als je alle tijd meegewogen wordt zoals reistijd, voor- en nabespreken, vergaderen en scholing.
    Coen Schaap

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.