Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tso is akkoord: scholen kunnen weer terug naar reguliere tijden

Volgens het advies van het Outbreak Management Team (OMT) kan tussenschoolse opvang plaatsvinden, mits de anderhalve meter afstandsregel wordt nageleefd. Dit betekent dat scholen vanaf 8 juni weer terug kunnen keren naar de reguliere tijden.
iStock

Dat melden de brancheorganisaties BK en BMK.

Het OMT ziet geen zwaarwegend bezwaar om medewerkers van de tussenschoolse opvang (tso) weer de opvang op school te laten verzorgen indien zij ook zoveel mogelijk anderhalve meter afstand tot anderen in acht nemen. Richtlijn van het OMT is anderhalve meter afstand tussen leerlingen en volwassenen, en tussen volwassenen onderling.

Reguliere tijden

Dit advies van het OMT betekent dat scholen weer terug kunnen keren naar de reguliere tijden van vóór 16 maart. Dit is ook het uitgangspunt van het ministerie van OCW en van de PO-Raad. De aansluiting tussen schooltijden en buitenschoolse opvang zou dan geen probleem moeten zijn.

Verantwoordelijkheid bij scholen

Het is mogelijk dat een aantal scholen voor de komende periode toch een continurooster willen aanhouden. Scholen zullen in dat geval in overleg moeten treden met ouders en met de betrokken bso’s om hier in onderling overleg afspraken over te maken. De verantwoordelijkheid voor een werkbare aansluiting op de bso ligt in dat geval bij de school.

Overleg kinderopvang

In het overleg met de PO-Raad en het ministerie van OCW is afgesproken dat in het protocol wordt vermeld dat het uitgangspunt is dat scholen terugkeren naar reguliere tijden. Besturen en scholen worden opgeroepen om zo snel mogelijk in overleg te treden met de kinderopvang. Wij, BK en BMK, roepen onze leden op onze beurt weer op om dat overleg ook zelf te zoeken en in goede samenwerking tot afspraken te komen.

‘Stroomschema’

BK en BMK hebben daarnaast met de PO-Raad een ‘stroomschema’ opgesteld waarin we de mogelijke scenario’s voor 8 juni qua ‘aansluiting’ hebben gevisualiseerd. Ook hierin wordt het uitgangspunt gehanteerd dat scholen terugkeren naar de reguliere schooltijden. Mochten scholen overwegen toch een andere keuze te maken dan brengt het stroomschema de voor- en nadelen van de verschillende opties voor alle betrokken partijen in kaart.

Tso

Tenslotte verzorgen veel kinderopvangorganisaties de tso en werken daarbij met vrijwilligers. Mogelijk zorgen de corona-maatregelen ervoor dat het lastiger is om de bezetting voor de tso te regelen. Probeer in nauw overleg met de scholen en je medewerkers tot oplossingen te komen, zodat we zoveel mogelijk naar reguliere schooldagen kunnen terugkeren.

Bronnen: BK en BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.