Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topvrouw Vlaams agentschap Opgroeien stapt op om wantoestanden kinderopvang

Karin Broeren
Nadat begin dit jaar een baby van zes maanden overleed na een vermeende mishandeling op een kinderdagverblijf, kwamen er afgelopen maanden steeds meer wantoestanden aan het licht in de Belgische kinderopvang. Katrien Verhegge, de topvrouw van het Vlaamse agentschap Opgroeien, heeft daarop - onvrijwillig - besloten op te stappen.
Getty Images / iStock

Nadat de zes maanden oude baby begin dit jaar overleed, zijn er tientallen crèches in België gesloten. Recentelijk zijn er nieuwe heftige gebeurtenissen aan het licht gekomen op kinderdagverblijven in de Belgische plaatsen Oudenaarde en Keerbergen. De klachten kwamen binnen bij het agentschap Opgroeien, de Vlaamse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor onder meer jongerenwelzijn en Kind & Gezin.

Functie neerleggen

De Vlaamse regering vond dat de topvrouw haar functie moest neerleggen vanwege de klachten. Dat schrijft Katrien Verhegge in de mail aan haar medewerkers, die het Belgische dagblad De Morgen in handen heeft. Ze schrijft:

‘Het tragische overlijden van een kindje in de kinderopvang, dat mij van de eerste dag heel sterk heeft aangegrepen, heeft echter geleid tot een ongelofelijke storm voor de kinderopvang. Deze storm is uitgemond in een heel persoonlijke aanval op mij als leidend ambtenaar van ons agentschap. Ik wou blijven vechten omdat ik het zo oneerlijk vind ten aanzien van al de inzet die ik dagelijks zie binnen ons agentschap, maar dit is nu niet meer mogelijk. Ik blik terug op ongelooflijk prachtige jaren en hou er een ontzettend positief gevoel aan over.’

Verhegge was vijftien jaar werkzaam als administrateur-generaal van het agentschap.

Horrorverhalen

Afgelopen dagen kwamen wederom horrorverhalen naar buiten over vermeende misstanden in Belgische kinderopvangcentra. Bij kinderdagverblijf Mippie en Moppie 2 in Keerbergen zou een baby in een slaapzak met tape zijn vastgebonden. In Oudenaarde zouden bij kinderopvang ’t Bengeltje kinderen met hun hoofd in het toilet worden geduwd wanneer ze met hun handen in de toiletpot zaten. Het toilet werd dan doorgespoeld. Ook zouden ze hardhandig aangepakt worden wanneer ze weigerden te eten. Het eten zou in hun mond worden geduwd tot de kinderen zich verslikten en moesten overgeven.

De vergunning van het kinderdagverblijf in Oudenaarde is definitief ingetrokken. De kinderopvang in Keerbergen moet voor minimaal twee maanden dicht.

Snoeihard rapport

Afgelopen juli werd nog bekend dat Katrien Verhegge aanbleef als topvrouw van Opgroeien, ondanks een snoeihard rapport van de onderzoekscommissie kinderopvang. Het rapport van de onderzoekscommissie kinderopvang sprak van ‘een puinhoop’ bij het agentschap Opgroeien. De gebrekkige werking was een van de oorzaken van de wantoestanden in de kinderopvang volgens de onderzoekers.

Het dossierbeheer bij het agentschap Opgroeien is volgens het rapport een ‘puinhoop’, de top heeft ‘onvoldoende adequaat en niet met het gepaste urgentiegevoel gereageerd’ en er zijn al ‘twee jaar veel alarmsignalen die wezen op structurele problemen in het handhavings‐ en inspectiebeleid van de kinderopvang.’ Dit waren slechts enkele passages uit het rapport van de onderzoekscommissie. Na de incidenten van afgelopen week bleek de positie van Verhegge dan toch onhoudbaar.

Soepelere regels in België

De kinderopvangsector in België staat al langer onder druk. Elke medewerker is daar verantwoordelijk voor gemiddeld negen kinderen. Dat ligt een stuk hoger dan in de rest van Europa. In Nederland mag een pedagogische medewerker in de kinderopvang maximaal drie kinderen verzorgen van nul tot één jaar oud, en maximaal vijf kinderen van één tot twee jaar oud. Er geldt een maximum van acht kinderen per medewerker als zij twee tot vier jaar zijn.

Ouders gedurende de dag met berichtjes, foto’s en video’s op de hoogte houden van hoe het met hun kind gaat in de kinderopvang. Een waardevolle service naar ouders toe die we moeten koesteren of een verspilling van de kostbare werktijd van pedagogisch professionals? We vragen het aan ouders en pedagogisch professionals >> [PREMIUM]

Bronnen: Nu.nl, Tijd.be

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.