Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht op kinderopvang te versnipperd

Toezicht op kinderopvang te versnipperd

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) richt zich op marktwerking en concurrentie, de GGD op de gezondheid en veiligheid van kinderen in de kinderopvang. Dat is veel te versnipperd vinden ouders en sommige ondernemers. Uit het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer blijkt dat er behoefte is aan één toezichthouder voor de kinderopvang.

Met wantrouwen
Bij het rondetafelgesprek schoven ook veel partijen uit de kinderopvangsector aan, zoals Sabine Kloos van Catalpa Kinderopvang, Gjalt Jellesma van BOinK en afgevaardigden van de MOgroep Kinderopvang, BKN, VGOB en bdKO (Directeuren in de kinderopvang). Door het versnipperde toezicht vinden ouders dat de kwaliteit van een kinderopvanglocatie moeilijk te controleren is. Jellesma verwoordt hun gevoel: ‘Oudercommissies hebben ongelooflijk weinig te zeggen’. Het gevolg ervan is dat ouders elke stap van de kinderopvang met wantrouwen tegemoet zien.

Andere gesprekken met ouders
Sabine Kloos, directeur van Catalpa Kinderopvang vindt dat in gesprekken met ouders over aanpassingen binnen de kinderopvang de kosten een te belangrijke factor zijn geworden. Haar oproep: laat de onafhankelijke toezichthouder controleren of er geen excessen optreden in de verhouding tussen prijs en kwaliteit, zodat het overleg met oudercommissies vooral op inhoud gevoerd kan worden. Zij stelt voor om misstanden in tarieven in de kinderopvang duidelijk te monitoren en dat centraal te beleggen bij een toezichtsorgaan als het AFM.

Bron: SC Online

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.