Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht Amsterdam weer in orde

Amsterdam heeft z'n A-status voor de kwaliteit van toezicht en handhaving weer terug. In 2011 kreeg de hoofdstad nog een B-status. Door de strengere controles is het aantal overtredingen wel weer hoog. Volgens de Telegraaf werd er in 2013 voor een ton aan boetes en dwangsommen opgelegd in de kinderopvang in Amsterdam.
Toezicht Amsterdam weer in orde
Foto: ANP Photo

De boetes en/of dwangsommen zijn onder andere voor een niet kloppende leidster-kindratio, het ontbreken van een Verklaring Omtrent Gedrag of omdat risico’s niet goed in beeld zijn gebracht. De wijze van inspecteren is in 2012 en 2013 veranderd en meer risicogestuurd geworden. Kindercentra die het in het verleden goed deden, worden korter en minder vaak bezocht door de GGD.

Verbeterafspraken

De kwaliteit van het toezicht op de kinderopvang is gecontroleerd door de Onderwijsinspectie. Zij plaatsen Amsterdam weer terug op A-niveau. Toen Amsterdam in 2011 een B-status kreeg toegewezen, zijn er verbeterafspraken gemaakt om de handhaving op orde te krijgen. In 2012 werd het Bureau Handhaving Kinderopvang (BHK) opgericht. Het doel was de handhaving professioneler, sneller en daadkrachtiger te maken.

Risicogestuurd

Kindercentra waar weinig zorgen over waren, werden korter en minder vaak bezocht door de GGD. In 2013 werd de inspectie risicogestuurd, wat betekent dat locaties waar herhaaldelijk ernstige overtredingen zijn geconstateerd, in een zwaar handhavingsregime terecht komen. Deze locaties worden direct en streng aangepakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.