Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Timmermans: ‘Eenduidige visie kinderopvang in EU’

De Europese Commissie wil, onder leiding van vicevoorzitter Frans Timmermans, werk maken van arbeidsparticipatie van moeders. Daarvoor is een eenduidige Europese visie nodig op vaderschapsverlof, flexibel werken en kinderopvang, vindt Timmermans.
Volgens Timmermans is de situatie grotendeels te wijten aan een gebrek aan mogelijkheden voor gezinnen om werk- en verzorgingstaken te verdelen.
Volgens Timmermans is de situatie grotendeels te wijten aan een gebrek aan mogelijkheden voor gezinnen om werk- en verzorgingstaken te verdelen. - Foto: ANP

De komende maanden wordt er in Brussel aan een plan gewerkt met maatregelen die de arbeidsparticipatie van vrouwen moet verbeteren. Concrete voorstellen worden pas in 2016 geformuleerd, maar Timmermans noemt op zijn Facebook-pagina alvast de belangrijkste thema’s: vaderschapsverlof, meer flexibiliteit voor vrouwen en mannen op het werk en kinderopvang.

Armoede

Timmermans ziet graag dat alle lidstaten van de Europese Unie vooruitgang boeken op dit gebied, door maatregelen te nemen op nationaal niveau, gesteund door EU-initiatieven. ‘Omdat het juist en slim is om dit te regelen’, zegt Timmermans. Hij maakt zich zorgen om het feit dat het voor vrouwen nog altijd lastiger is om te werken dan voor mannen. ‘Dit is een moreel en sociaal probleem omdat vrouwen meer risico lopen om in armoede te raken’.

Werk en gezin

Timmermans zou graag zien dat er in Europa een eenduidige visie komt op, onder andere, de kinderopvang. Want volgens hem is deze situatie grotendeels te wijten aan een gebrek aan mogelijkheden voor gezinnen om werk- en verzorgingstaken te verdelen. Het is wat hem betreft tijd voor een uitgebreide aanpak. Timmermans hoopt op meer resultaat dan de pogingen van het Europees Parlement om het zwangerschapsverlof voor vrouwen tot 20 weken te verlengen. Daar kwam niets van terecht omdat veel lidstaten (ook Nederland) dwars gingen liggen vanwege de kosten van deze maatregel.

Nederland bungelt nog altijd onderaan als het gaat om ouderschaps- en vaderschapsverlof. Toch is de kans aanwezig dat dit belangrijke agendapunt van de Europese agenda verdwijnt. Stichting Voor Werkende Ouders doet er alles aan om dit te voorkomen. Zij roept iedereen op om een petitie te ondertekenen ‘Maak werk van Kinderen’. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.