Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thema verkeer op de kinderopvang

Met onze materialen leer je peuters en kleuters spelenderwijs over verkeer. Binnen én buiten kun je aan de slag met het thema verkeer. Leuk om te doen en ook nog eens leerzaam.

Leren over het verkeer begint al op jonge leeftijd. Zodra kinderen naar buiten gaan zetten ze -letterlijk- hun eerste stappen in het verkeer. Ook op de opvang kun je het thema verkeer integreren: verkeer is een perfect thema om spelenderwijs te ontdekken. Binnen én buiten!

Gratis materialen

Met de aansprekende materialen van Veilig Verkeer Nederland is leren over verkeer gewoon heel erg leuk. Download gratis kleurplaten, liedjes, speel de verkeersbingo of doe samen de schatkistspeurtocht. Of lees voor uit Sproet en de Straathaaien en Fiep in het Verkeer.

Veilig Verkeer Nederland is al decennialang specialist in verkeerslessen op de basisschool. Wie is er niet opgegroeid met het Nationaal VVN Verkeersexamen? Maar wist je dat er ook een heel leuk aanbod is voor jongere kinderen?

Sandra van Baars is projectleider bij Veilig Verkeer Nederland. “Kinderen leren door te doen. We willen graag dat kinderen zo jong mogelijk ervaring opdoen met verkeer. Daarom hebben we speciaal voor de kinderopvang dit aanbod samengesteld. Ter inspiratie, gratis en makkelijk in te zetten voor gastouders en pedagogisch medewerkers.”

Ontwikkelingsfasen

Elke ontwikkelingsfase brengt andere uitdagingen en mogelijkheden met zich mee. Zo kunnen kinderen tot vier jaar moeilijk stoppen als ze eenmaal rennen. Kleine kinderen kunnen nog niet goed horen van welke kant een geluid komt, en kunnen ook niet alles goed zien, zeker wanneer er bijvoorbeeld een auto geparkeerd staat.

Klinkt allemaal logisch, maar kinderen iets leren over het verkeer gaat makkelijker als je je bewust bent van wat kinderen, lichamelijk en geestelijk, kunnen. Veilig Verkeer Nederland maakte een serie filmpjes over de ontwikkeling van kinderen in het verkeer. Mét tips over hoe je kinderen daarbij begeleidt. Sandra van Baars: “Daarom is de tip uit het filmpje voor kinderen van nul tot vier jaar: ga eens op je hurken zitten en kijk door een wc-rolletje. Dan zie je wat een kind van deze leeftijd ziet!”.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.