Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Teveel gezondheidsrisico’s medewerkers

Teveel gezondheidsrisico's medewerkers

Organisaties in de kinderopvang en het onderwijs hebben te weinig oog voor het risico op besmettelijke ziektes die worden verspreid via kinderen. Vooral de positie van zwangere vrouwen verdient bijzondere aandacht.

Opgenomen in de arbocatalogus
Sinds 2011 is het risico op virussen, bacterieën en andere agentia toegevoegd aan de arbocatalogi van Welzijn, Maatschappelijke dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang. Op grond van deze notitie kunnen organisaties een risico-inventarisatie maken die rekening houdt met mogelijke infectierisico’s. In de arbocatalogus van het primaire onderwijs ontbreekt deze notitie helemaal.

Snelle verspreiding
In een artikel in het vakblad Arbo pleiten auteurs Jaap Maas (Arbo Unie), Karin Heimeriks (Arbeidshygiënist) en Christa van Dijk (GGD) ervoor om de regels die de GGD handhaaft in het kader van kindveiligheid ook te laten gelden voor kinderopvangmedewerkers en leerkrachten. Juist in de kinderopvang en het onderwijs, waar gewerkt wordt met groepen kinderen, verspreiden besmettelijke ziektes snel.

Zwangere vrouwen
Sommige van de infectieziekten kunnen schadelijk zijn voor het nog ongeboren kind bij zwangere vrouwen. Daarom stellen de auteurs voor om zwangere medewerkers en medewerkers met een actuele kinderwens preventief met de bedrijfsarts te laten praten over een veilige inrichting van hun werkzaamheden.

Bekijk de Arbocatalogus Kinderopvang >>

1 REACTIE

  1. Goed voorbeeld , doet goed volgen.Dus laten wij hier eens mee beginnen.
    Want het blijkt dat in ziekenhuizen,verpleeghuizen ook nog te weinig word gedaan als het om infectie preventie gaat.
    Handen niet goed wassen of desinfecteren word onvoldoende gedaan,waardoor ziekenhuisinfecties steeds vaker voorkomen.
    En geloof het of niet, maar Artsen en verpleegkundigen zijn de belangrijkste veroorzakers van besmettingen en infecties in zieken/verzorgingshuizen.
    http://kinderrechtenactivist.punt.nl/index.php?r=1&id=488508

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.