Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tegemoetkoming ouders voor doorbetalen kinderopvangfactuur

Ouders die de eigen bijdrage voor kinderopvang hebben doorbetaald, terwijl de kinderopvang verplicht gesloten was, krijgen van de overheid een tegemoetkoming. In een brief aan de Tweede Kamer is meer bekend gemaakt over de tegemoetkomingsregelingen.
tegemoetkoming-ouders-voor-doorbetalen-kinderopvangfactuur
Philip Steury / Getty Images / iStock

Tijdens de sluitingsperioden is aan ouders de oproep gedaan om hun reguliere facturen door te betalen. Zo behouden ouders hun plek op de kinderopvang en hun eventuele kinderopvangtoeslag. Daarnaast werden kinderopvangorganisaties op deze manier voorzien in de nodige financiële continuïteit, inclusief de mogelijkheid om noodopvang aan te bieden.

Drie doelgroepen

Afgelopen week is in een brief aan de Tweede Kamer meer bekend gemaakt over de tegemoetkomingsregelingen. Daarbij is sprake van drie verschillende doelgroepen:

  1. Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen

Deze ouders hebben voor de eerste sluitingsperiode (voorjaar 2020) al een tegemoetkoming ontvangen. Ook de tweede tegemoetkoming zal door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) automatisch worden overgemaakt naar ouders die tijdens de sluitingsperiode kinderopvangtoeslag hebben ontvangen. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op de gegevens die bij Toeslagen bekend zijn voor de kinderopvangtoeslag. Ouders hoeven dus zelf geen aanvraag te doen. De planning is dat de tegemoetkoming in april wordt uitbetaald. Dit is wel afhankelijk van hoe snel de buitenschoolse opvang weer open gaat.

  1. Ouders met een overheidsbijdrage o.b.v. gemeentelijke regelingen

Ouders die voor de kinderopvang een financiële bijdrage ontvangen op basis van gemeentelijke regelingen (VE, SMI, kortdurend peuteraanbod) krijgen net als voor de eerste sluitingsperiode een tegemoetkoming via hun gemeente. Gemeenten krijgen hiervoor budget van de Rijksoverheid.

  1. Personen die de kinderopvang volledig zelf betalen, zonder overheidsbijdrage

Ook aan deze doelgroep is gevraagd om de factuur van de kinderopvang door te betalen. Tegelijkertijd wacht deze doelgroep helaas ook nog op een tegemoetkoming voor de sluiting van de kinderopvang in het voorjaar van 2020. Zij kunnen binnenkort voor beide sluitingsperioden tegelijkertijd een tegemoetkoming aanvragen bij de SVB, onder andere door de betaalde kinderopvangfacturen aan te leveren. Het aanvraagproces is nodig omdat de Rijksoverheid niet over gegevens van het kinderopvanggebruik van deze personen beschikt. Dit proces neemt daarom meer tijd in beslag dan de uitbetaling aan ouders met kinderopvangtoeslag. Naar verwachting zal het aanvraagloket bij de SVB per 1 mei 2021 openen. Ook deze planning is afhankelijk van hoe snel de buitenschoolse opvang weer open gaat.

Meer informatie over de tegemoetkomingen is te vinden op de pagina Corona en kinderopvang: informatie voor ouders van de Rijksoverheid. Deze pagina wordt steeds bijgewerkt wanneer er meer informatie bekend komt.

1 REACTIE

  1. Ouders die geen kinderopvangtoeslag ontvangen zullen uiteindelijk ook worden gecompenseerd. Dit duurt wel erg lang en je wordt vriendelijk verzocht om wel de nota’s te blijven betalen. Ik heb voor de peuteropvang van mijn kind een contract met een organisatie en als die geen opvang levert is er mijns inziens ook geen betalingsverplichting. Het komt erop neer dat de overheid de kinderopvangorganisaties compenseert via de ouders. Die moeten eerst de nota’s betalen en dan maar afwachten wanneer ze hun geld van de overheid, al dan niet volledig, terugkrijgen. En dan wordt er ook nog fijntjes bij opgemerkt dat je op die manier de plaats voor je kind veiligstelt en dat we op die manier samen de organisaties overeind houden. We moeten het tegenwoordig allemaal samen doen maar helpt iedereen ook mee als je als individu niet overrind blijft? Ik blijf het een rare regeling vinden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.