Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig slaap slecht voor zelfregulatie

Marianne Velsink
Het belang van voldoende slaap voor de gezondheid van jonge kinderen is al vaker aangetoond. Nu tonen Amerikaanse onderzoekers van het Massachusetts General Hospital aan dat te weinig slaap op jonge leeftijd een negatief effect heeft op het functioneren van kinderen later. Zij hebben meer problemen met concentreren, emotionele controle en sociale relaties.
1Slapen.jpg
Er is sprake van onvoldoende slaap als kinderen van 6 maanden korter dan 12 uur per nacht sliepen

Hierover bericht Vakblad Vroeg naar aanleiding van een publicatie in Academic Pediatrics. Te weinig slaap op jonge leeftijd tast de zogenoemde executieve functies van kinderen aan. Dit is het vermogen om jezelf te reguleren. En dit betekent bijvoorbeeld eerst nadenken voordat je iets doet, je emoties onder controle te houden, te plannen en ordenen en een stapje terug te doen om een situatie te overzien. Kinderen die op deze vaardigheden goed scoren, doen het later vaak beter op school en op de werkvloer.

Onderzoek

Het Amerikaanse onderzoek toont aan dat er een verband is tussen te weinig slaap op peuter- en kleuterleeftijd en slechtere prestaties van executieve functies op de leeftijd van 7 jaar. Voor dit onderzoek werd gebruikgemaakt van data van kinderen op de leeftijd van 6 maanden, 3 jaar en 7 jaar. Ook gebruikten de onderzoekers vragenlijsten die ingevuld zijn door ouders en leerkrachten op de leeftijd van 1,2, 4, 5 en 6 jaar. De gegevens komen van het VIVA-project waar ruim duizend kinderen aan meedoen.

Te korte nachten

Er is sprake van onvoldoende slaap als kinderen van 6 maanden korter dan 12 uur per nacht sliepen, 3- en 4-jarigen korter dan 11 uur per nacht sliepen en 5-7-jarigen korter dan 10 uur per nacht sliepen. De groep kinderen die te kort sliep, had een aantal overeenkomsten. Zij groeiden vaker op in gezinnen met een lager inkomen, met een moeder met een lager opleidingsniveau en veelal sliepen kinderen van 5-7 jaar niet langer dan 9 uur per nacht. Wat ook veel voorkwam was dat de kinderen in deze groep meer tv keken dan de andere kinderen, een hoger BMI hadden en zij waren opvallend vaak van Afro-Amerikaanse afkomst.

Patroon

Volgens Elsie Taveras, onderzoeker van het ziekenhuis, toont het onderzoek voor het eerst aan dat slecht slapen effect heeft op meer dan alleen de gezondheid. Zij vindt het van belang om de groep kinderen tot in de adolescentie te volgen. Bovendien weet ze dat slaappatronen uit de babytijd vaak lijken op die op latere leeftijd. Daarom is het goed om het belang van een goede slaap te blijven promoten.

Als het aan de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik ligt, krijgen alle jonge ouders in Nederland een verplichte opvoedcursus. Hiermee moet het aantal kindermishandelingen worden verminderd. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.