Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stel vaccinatie-eisen aan steun kinderdagopvang’

De lokale fractie van D66 in Arnhem wil vaccinatie-eisen stellen aan kinderdagverblijven voor zij in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidies en faciliteiten.
iStock

Dat schrijft Binnenlands Bestuur. Aanleiding voor de voorgestelde maatregelen is dat de vaccinatiegraad in de gemeente Arnhem laag ligt. Slechts 88,4 procent van de baby’s en 88,1 procent van de tienjarigen is er gevaccineerd. Dat is veel lager dan de grens van 95 procent die volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie nodig is om groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen.

‘Gemeenten zijn sinds 1 januari dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma en uit antwoorden op eerdere vragen van ons blijkt dat het college hierin wel een erg passieve houding aanneemt’, zegt D66-raadslid Matthijs de Loor tegen Binnenlands Bestuur. ‘Uiteindelijk ligt de beslissing natuurlijk bij de ouders, maar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal kan invloed op hen uitoefenen.’ Het Raadslid wil niet alleen dat vaccinatie-eisen gaan gelden om subsidies te krijgen, maar ook om bijvoorbeeld gebruik te maken van gemeentelijk vastgoed, schrijft Binnenlands Bestuur.

Antroposofisch consultatiebureau

De fractie van D66 heeft ook vragen gesteld over een antroposofisch consultatiebureau in de gemeente. De fractie wil weten welke afspraken het bureau heeft met de gemeente en of er kosten verbonden zijn aan het vaccineren bij het antroposofische consultatiebureau. D66 dringt ook aan op volledige voorlichting over het rijksvaccinatieprogramma en gratis vaccinatie.

Toegankelijker maken

In andere steden gaan de lokale partijen nog niet zover. Wel is er in Den Haag een Aanvalsplan Vaccinatie dat erop moet toezien dat vaccineren toegankelijker wordt, bijvoorbeeld door verruiming van openingstijden en bereikbare locaties. Het is de vraag of dit zoden aan de dijk zet, omdat ouders er meestal voor kiezen om niet te vaccineren vanwege religieuze of antroposofische overtuigingen. Ook speelt voorlichting een grote rol.

Lees ook: Bij een te lage vaccinatiegraad moet de overheid ouders verplichten hun kind te laten vaccineren wanneer zij gebruik willen maken van kinderopvang. Zo klinkt het advies van de Commissie vaccinatie en kinderopvang. Het adviesrapport van de Commissie werd overhandigd aan staatssecretarissen Van Ark (SZW) en Blokhuis (VWS). Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.