Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spreidingsbeleid Nijmegen werkt niet

Spreidingsbeleid Nijmegen werkt niet

Het spreidingsbeleid waarmee de gemeente Nijmegen segregatie op basisscholen wilde tegengaan, heeft nog niet zo goed gewerkt. Uit een evaluatie is gebleken dat kinderen niet meer in de eigen wijk naar school zijn gegaan en dat basisscholen ook niet ‘gemengder’ zijn geworden. De helft van de ouders voelt zich bovendien beknot in de eigen keuzevrijheid door het beleid.

Zo werkt het
Nijmegen was in 2009 de eerste gemeente van Nederland met een actief spreidingsbeleid voor basisscholen. Ouders moeten hun kind als het 2 jaar en 9 maanden is inschrijven bij een centraal punt. Ze mogen drie scholen van hun voorkeur noemen. Kinderen die dichtbij een bepaalde school wonen, of daar al broertjes of zusjes hebben, krijgen voorrang bij plaatsing. De gemeente wilde zo voorkomen dat kinderen van blanke, hoogopgeleide ouders allemaal naar dezelfde populaire scholen gaan, terwijl zwarte scholen in achterstandswijken steeds verder in de problemen komen. Maar nu blijkt dat sommige scholen nog steeds lange wachtlijsten hebben, terwijl andere scholen leeglopen.

Meer actie ondernemen
B en W willen nu dat de schoolbesturen zelf meer actie ondernemen om kinderen uit de buurt te lokken. Het college wil geld vrijmaken voor meer voorlichting aan ouders over een bewuste schoolkeuze.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.