Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Spelen met eten goed voor kinderen

Spelen met eten maakt niet alleen maar troep, kinderen leren er juist veel van. Door voeding aan te raken en de structuur te ervaren, herkennen kinderen de volgende keer veel beter wat het product is en hoe het heet. Dit ontdekten onderzoekers van de universiteit van Iowa.
Spelen met eten goed voor kinderen
Foto: ANP Photo

De onderzoekers richtten zich hoofdzakelijk op vloeibare voedingsmiddelen. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk dat kinderen vloeibare voedingsmiddelen veel minder vaak onthouden dan vaste voedingsmiddelen. Dat komt omdat vloeibare middelen steeds in een andere vorm en uiterlijk verschijnen (in een fles, in een beker en in uiteenlopende hoeveelheden).

Woorden leren

Dus werd voor het onderzoek lekker gesmeerd met pudding, yoghurt en soep. De peuters kregen vervolgens door kinderen verzonnen woorden voor de producten zoals ‘dax’ voor pudding en ‘kiv’ voor yoghurt. Toen de kinderen dezelfde voedingsmiddelen voor zich kregen, maar in een andere vorm en hoeveelheid, bleken de kinderen die met het eten hadden gespeeld, de namen van de producten veel beter te herinneren.

Kinderstoel

‘Het lijkt er soms misschien op alsof kinderen alleen maar met eten spelen, en dat is ook zo, maar ze halen ook informatie uit dit soort bezigheden’, verklaart hoofdonderzoekster Larissa Samuelson. Opvallend uit het onderzoek is dat de omgeving een rol speelt of kinderen uitgebreid willen en kunnen experimenteren met voeding. Peuters die op de grond zaten, betastten het voedsel veel minder goed dan kinderen die in een kinderstoel zaten.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.