Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal plan bij harmonisatie verlengd

Medewerkers die dit jaar worden geconfronteerd met andere arbeidsvoorwaarden na een harmonisatie vallen onder het sociaal plan harmonisatie peuterspeelzalen. Branchepartijen en vakbonden hebben besloten dit sociaal plan te verlengen tot en met 31 december 2013.
Sociaal plan bij harmonisatie verlengd
Foto: ANP Photo

Gaat een peuterspeelzaal over op peuteropvang onder de vlag van een kinderopvangorganisatie (harmonisatie), dan verandert daarmee ook de functie van de leidster. Zij wordt een pedagogisch medewerker met een andere cao, een ander salaris en nog meer andere arbeidsvoorwaarden. In het sociaal plan dat in 2011 al door de Brancheorganisatie Kinderopvang, MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening en de vakbonden is afgesproken, staat hoe de werkgever deze overgang moet regelen.

Kwalificatietraject

Als een kinderopvangorganisatie en een peuterspeelzaal plannen hebben om te gaan harmoniseren, moet dit worden gemeld bij de CAO-betrokken bonden in de regio. Zodra het sociaal plan in werking treedt, valt de leidster onder de cao Kinderopvang. Als een leidster niet voldoende gekwalificeerd is om als pedagogisch medewerker aan de slag te gaan, dan moet de werkgever kwalificatie-traject, zoals EVC, bekostigen.

Baangarantie of ontslag

De werkgever moet zich volgens het plan inspannen om een werknemer aan het werk te houden. Lukt dit niet en is een ontslag onvermijdelijk dan gelden voor de medewerkers de regels uit de oude cao (Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening). Blijft de medewerker gewoon aan het werk, dan moet zij drie maanden voordat de cao Kinderopvang van kracht is hierover worden ingelicht door de werkgever. Medewerkers houden bij een overgang aanspraak op hun bruto salaris met daar bovenop een compensatiestijging van 3 procent over het oorspronkelijke salaris. Het sociaal plan bespreekt echter allerlei uitzonderingssituaties.

Bezwarencommissie

Bij een conflict over de harmonisatie tussen werkgever en werknemer zal een bezwarencommissie bepalen wie er gelijk krijgt. In de bezwarencommissie nemen in ieder geval plaats een lid van de vakbond en een lid van werkgeverszijde. Zij wijzen een derde persoon aan die voorzitter wordt van de commissie.

Bekijk het sociaal plan harmonisatie hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.