Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Slechte kinderopvang sneller sluiten’

'Slechte kinderopvang sneller sluiten'

Kinderopvang die zich niet aan de regels houdt, zoals ’t Ukkeltje in Almere, moet veel sneller door de gemeente worden gesloten. Dit vinden verschillende politieke partijen en ook Gjalt Jellesma van BOinK, zo blijkt uit een uitzending van actualiteitenprogramma Netwerk.

Ouders wisten van niks
De reacties komen naar aanleiding van de sluiting van Kinderopvang ’t Ukkeltje in Almere. Hier werden kinderen wekenlang op een geheim adres opgevangen, terwijl de GGD de locatie al lang had afgekeurd. De ouders van de kinderen wisten van niks. Niet van de ernstige gebreken die de GGD er geconstateerd had, maar ook niet dat hun kinderen overdag stiekem naar een ander adres werden gebracht.
Het waren uiteindelijk buurtbewoners van ’t Ukkeltje die aan de bel trokken. Ze vonden het opvallend dat ,nadat ouders hun kinderen bij de dagopvang hadden gebracht, alle kinderen in een auto werden gestopt om vervolgens vlak voordat ouders hun kinderen weer kwamen ophalen teruggebracht te worden. Hierbij werd, volgens de buurtbewoners, geen rekening gehouden met veiligheid. Kinderen werden met z’n vieren los op de achterbank gezet. de kinderen werden opgevangen op het thuisadres van één van de pedagogisch medewerkers. Zo leek het voor de gemeente net alsof er op het afgekeurde kindercentrum ook daadwerkelijk geen kinderen meer werden opgevangen.

‘Verhalen kloppen niet’
Volgens de directeur van ’t Ukkeltje kloppen de verhalen van deze ooggetuigen niet. ’t Ukkeltje is ondertussen nog gewoon open. Een verslaggever van Netwerk kon haar (fictieve) baby nog gewoon opgeven voor opvang. Naast de locatie in Almere, werd de andere locatie ’t Ukkeltje in Amsterdam ook gesloten vanwege ernstige gebreken op het gebied van veiligheid en hygiëne. Ouders daar klagen in de uitzending van Netwerk over verwaarlozing van hun kinderen te zien aan rode billetjes, volle luiers en vieze rompertjes.

Verandering van de wet
Om te voorkomen dat een kinderopvanglocatie voortaan opnieuw illegaal doorgaat met de opvang van kinderen pleit Gjalt Jellesma van BOinK voor snellere sluiting van falende kinderopvanglocaties. Hij maakt hierbij een vergelijking met de horeca waar zaken die zich niet aan de regels houden door de gemeente kunnen worden gesloten. Zijn stanpunt wordt ondersteund door meerdere politieke partijen, maar voor die maatregel is wel een verandering van de wet noodzakelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.