Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SKH start met verlengde openingstijden peuterspeelzaal

Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk start eind augustus 2023 met het aanbieden van verlengde peuterspeelzaal. De stichting zal dit in eerste instantie in de vorm van een pilot doen bij één van hun peuterspeelzalen, namelijk peuterspeelzaal Doerak in Harderwijk.
peuter
Beeld: AdobeStock

Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk (SKH) heeft 16 peuteropvanglocaties in de gemeente Harderwijk. Met het aanbod van verlengde peuterspeelzaal verwacht SKH goed te kunnen inspelen op de behoefte van werkende ouders om de openingstijden van de peuterspeelzaal meer te laten aansluiten bij de werktijden van ouders. Mocht het concept voldoen aan een behoefte, dan zal het in de toekomst ook bij andere peuterspeelzalen van SKH ingevoerd gaan worden.

Kinderdagverblijf versus verlengde peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal die de hele dag geopend is, is dat niet hetzelfde als een kinderdagverblijf? Alice ten Brinke, directeur Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk (SKH) zegt daarover: ‘In de praktijk kennen beide opvangvormen een andere historie en dat is volgens ons nog steeds goed zichtbaar. De peuterspeelzalen richten zich meer op de voorschoolse vaardigheden en de vormgeving van de doorgaande ontwikkellijn in samenwerking met het primair onderwijs. Onze peuterspeelzalen zijn bijna allemaal gehuisvest in basisscholen binnen Harderwijk. Dat juist het accent op de ontwikkeling van de voorschoolse vaardigheden een ander klimaat binnen de groep geeft, wordt ook door veel ouders in Harderwijk zo beleefd en als aanvullend gezien.’

In Harderwijk is SKH bovendien de enige aanbieder van VVE legt ten Brinke uit. ‘Peuters met een VVE-indicatie bezoeken dus in principe allemaal de peuterspeelzaal. Echter, ook steeds meer ouders van peuters met een VVE-indicatie zijn werkende ouders. Aangezien peuters vanaf de leeftijd van 2,5 jaar nu gemiddeld 16 uur de peuterspeelzaal bezoeken, 4 á 5 ochtenden, is het brengen en halen voor werkende ouders steeds lastiger te combineren met werk. Een belangrijke doelstelling, waar we middels de verlengde peuterspeelzaal, een stimulans aan denken te kunnen geven is de gelijke kansen voor alle peuters. De peuterspeelzaal blijft door dit aanbod ook toegankelijk voor (VVE-)peuters van werkende ouders.’

Aansluiten op werktijden

Vanuit het oudertevredenheidsonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door SKH, blijkt dat ouders zeer tevreden zijn over de peuterspeelzalen, maar een deel van de werkende ouders zou graag zien dat de tijden van de peuterspeelzalen worden uitgebreid en meer aansluiten op de werktijden. Ouders kunnen daarom vanaf eind augustus kiezen voor een extra blok opvang van 12.15-14.30 uur of een extra blok opvang van 12.15-18.15 uur. Deze tijden sluiten mooi aan bij de tijden van de basisschool waar de peuterspeelzaal gevestigd is en de tijden van de bso. Verlengde peuterspeelzaal kan alleen afgenomen worden wanneer het kind tijdens de ochtend al aanwezig was op de speelzaal.

Middagprogramma

Tijdens de middag wordt er geen intensief peuterspeelzaalprogramma aangeboden, zoals op de ochtend, maar is er ruimte voor een rustmoment en veel vrij spel. Uiteraard worden tijdens de middag ook een lunch en extra tussendoortjes aangeboden. Wanneer ouders verlengde peuterspeelzaal afnemen is het ook mogelijk om de peuter tijdens de schoolvakantie naar de peuterspeelzaal te brengen. Tijdens de bouwvak is de opvang gesloten.

2 REACTIES

  1. Al die flexibiliteit die gecreëerd wordt voor ouders heeft een keerzijde. Er moet personeel voor zijn. Onze bso gaat om 7 uur open voor de voorschoolse, maar de spoeling is dun. Collega’s met schoolgaande kinderen kunnen deze diensten vaak niet draaien.
    Of voor hen moet er nog meer flexibiliteit elders gezocht worden.
    Zo creëer je er weer een behoefte bij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.