Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Serious games helpen bij ADHD

Games spelen is leuk om te doen, maar kinderen met ADHD kan het ook heel nuttig zijn. Dit blijkt uit een Nederlands/Vlaams wetenschappelijk onderzoek onder 170 kinderen.
Serious games ADHD.jpg
Kinderen konden door de game beter omgaan met tijd

Vooral jongens tussen de 8-12 jaar deden aan het onderzoek mee. &ranj, Janssen Pharmaceutica/Healthy Solutions, Yulius Academie en de Vlaamse patientenvereniging ZitStil ontwikkelden voor het onderzoek de game Plan-It Commander. Hierin is de speler een ruimteonderzoeker op missie om de wereld te redden. De game spreekt op een speelse manier allerlei vaardigheden aan van kinderen.

Anderen helpen

Het kind speelt het spel alleen, maar kan in de interne community de Spaceclub hulp vragen van zijn team, acties van andere bekijken en beoordelen en advies geven. Ouders en leraren werden gevraagd om voorafgaand aan het onderzoek en na tien en twintig weken vragenlijsten over vaardigheden van hun kinderen in te vullen. De kinderen beantwoordden zelf ook vragen over hoe goed ze vonden dat ze luisterden, planden, anderen hielpen en de tijd in de gaten hielden. Hieruit bleek dat kinderen die het spel tien weken lang, gemiddeld drie keer per week speelden vooruitgang boekte. Ze konden beter omgaan met tijd, hadden een beter werkgeheugen en gedroegen zich verantwoordelijker. Ook na twintig weken was dit nog zichtbaar. De games werden wel ingezet naast de gebruikelijke ADHD-behandeling en kwamen er niet voor in de plaats.

Heb jij ook drukke kinderen op de groep? Jacqueline Butti wel en waarschuwt voor een te snel gegeven ADHD-label. Lees haar weblog

Gezondheidszorg

Michael Bas, medeoprichter en gezondheidszorg expert van &ranj: ‘Door dit onderzoek kunnen we wetenschappelijk aantonen dat games een waardevol antwoord kunnen zijn op vraagstukken in de gezondheidszorg.’ De organisaties zoeken nu een samenwerkingspartner om het spel aan te gaan bieden en onderhouden.

Bekijk hier een filmpje over de serious game Plan-It Commander:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.