Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SER: ‘Kinderopvang beter op werktijd afstemmen’

SER: 'Kinderopvang beter op werktijd afstemmen'

De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en gemeenten hoe ze hun dienstverlening beter kunnen afstemmen op de groeiende groep mensen die moeite hebben om werk met privé te combineren. Voor de kinderopvang betekent dit: meer sluitende dagarrangementen realiseren en vijf gelijke schooldagen.

Overheid heeft verantwoordelijkheid
De SER geeft toe dat de overheid hierin de primaire verantwoordelijkheid heeft en niet de kinderopvangsector. Maar de commissie beschouwt de invoering van eigentijds en sluitende dagarrangementen voor 4-12 jarigen als een eerste stap in de ontwikkeling van integrale kindvriendelijke centra voor 0-12 jarigen. De SER vindt het belangrijk dat er zo optimaal mogelijk gebruik wordt gemaakt van een volledig weekvenster. Met andere woorden; ook de woensdag en vrijdag moeten als reguliere werkdagen worden gezien en schooltijden moeten daarop worden aangepast.

Gezondheidszorg flexibeler bereikbaar
De SER pleit voor meer flexibiliteit van arbeidsuren, het zogenoemde Nieuwe Werken. Ze beveelt huisartsen aan om meer over te gaan tot telefonische spreekuren en digitale dienstverlening. Apotheken zouden minimaal één avond in de week of op zaterdag open moeten zijn. Gemeenten adviseert de commissie vooral te blijven investeren in digitale dienstverlening, in informatievoorziening via websites en in het beperken van wachttijden. De publieksbalies zouden één avond in de week open moeten zijn van 19.00 tot 21.00 uur.

Het vervolg
Steeds meer mensen ervaren grote tijdsdruk bij de combinatie van werk en privé. Om die reden vroeg voormalig Minister van OCW Ronald Pasterk een SER-onderzoek aan. De adviezen van de SER worden 15 april aan de huidige minister van OCW aangeboden en worden vervolgens besproken in de Tweede Kamer.

1 REACTIE

  1. In ons KDV kennen we dagdeelopvang en flexibele opvang contracten. de flexibele contracten worden slechts een week vooraf gepland, ouders met flexibele werktijden kunnen hierdoor op variabele tijden de kinderen brengen.
    we hebben hierdoor veel klanten uit de zorg enz.
    echt een aanrader!
    met vriendelijke groet,
    Jan Scholten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.