Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER: ‘Investeer meer in kinderopvang’

De ontwikkelfunctie van voorzieningen voor jonge kinderen moet centraal komen te staan. Dat betekent meer overheidsinvesteringen in kinderopvang. Kinderen moeten meer uur in de kinderopvang doorbrengen om het effect van, bijvoorbeeld, VVE te vergroten. Dit adviseert de Sociaal Economische Raad (SER) aan minister Asscher van Sociale Zaken.
SER advies.jpg
'Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk om zo vroeg mogelijk spelend te leren

Als het aan de SER ligt, wordt er de komende periode meer geïnvesteerd in voorzieningen voor jonge kinderen. Allereerst in stimuleringsprogramma’s zoals VVE, maar ook in een betere toegankelijkheid van de voorzieningen, een aanbod voor alle kinderen, minder versnippering van het aanbod, betere beroepsopleiding en continue professionalisering van beroepskrachten. Dit staat in het rapport ‘Gelijk goed van start’.

UPDATE: Minister Asscher van Sociale Zaken heeft gereageerd op het SER-advies. Hij noemt het advies ’toekomstmuziek’. Voor nu gaat 16 uur opvang voor alle peuters te ver. ‘Met 8 uur opvang voor peuters hebben we al goud in handen.’ Lees meer >>

Motie Van Weyenberg

Aanleiding voor dit advies is de motie-Van Weyenberg (D66) van 28 oktober 2014. Daarin vroeg hij wat de maatschappelijke en sociaaleconomische betekenis van investeringen in de ontwikkeling van jonge kinderen is en welke verbeteringen in de inrichting van deze voorzieningen nodig zijn om combinerende ouders nog beter te ondersteunen. Minister Asscher heeft daarop de SER om advies gevraagd.

Spelend leren

Het is tijd dat de focus van de overheid meer komt te liggen op de ontwikkelfunctie van opvangvoorzieningen voor jonge kinderen. Voorzitter Mariëtte Hamer: ‘Het is voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk om zo vroeg mogelijk spelend te leren, samen met andere kinderen.’ De SER wil dat de focus verleggen naar kinderopvang als ontwikkelomgeving voor jonge kinderen,  en hoopt dat er daarmee een einde komt aan het jojobeleid. ‘Met ons advies ligt er een goed ontwikkelaanbod voor alle kinderen en geven we extra aandacht aan kinderen met achterstanden. Zo moet er een einde komen aan het jojobeleid dat door de jaren heen in de kinderopvang gevoerd is.’

Kinderen met een achterstand

Een van de belangrijkste aanbevelingen op de middellange termijn is dat kinderen met een achterstand in aanmerking moeten komen voor extra stimuleringsprogramma’s (VVE). Van 16 uur per week. (vier dagdelen of twee dagen). Deze minimale opvang is nodig om een goed effect van programma’s te realiseren. De kosten van dit voorstel zijn geraamd op 169 miljoen euro. Ook moet er voor alle kinderen van 2 tot 4 jaar, ongeacht of hun ouders werken, een aanbod van 16 uur per week te komen, met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage van ouders. De kosten van dit voorstel variëren van 176 tot 231 miljoen euro.

Toegankelijkheid kinderopvang

Als de belangrijkste functie van kinderopvang de ontwikkelfunctie wordt, moet er goed gekeken worden naar de kwaliteit van de beroepsopleiding en continue professionalisering van beroepskrachten, vindt de SER. Ook moet de toegankelijkheid van de voorziening omhoog. Nu is kinderopvang te duur voor ouders met lage inkomens, maar ook met de hoogste inkomens. Dat verdient nader onderzoek, aldus de SER.

Samenwerking basisonderwijs

Minister Asscher krijgt steun voor de proeftuinen voor integrale samenwerking tussen IKc’s en kinderopvang in het land. De SER ziet graag dat er een werkgroep in het leven wordt geroepen die bestaat uit de verantwoordelijke ministeries en de betrokken organisaties, om op basis van bestaande inventarisaties en ervaring met lopende initiatieven, concrete oplossingen te ontwikkelen. 

Vroeg signaleren

Nu investeren in voorzieningen voor het jonge kind is niet alleen goed voor arbeidsmarkt, een goede start biedt kinderen meer kansen voor de toekomst. ‘De kansen op succes op school en in de samenleving worden sterk bepaald door de omgeving waarin kinderen opgroeien. Vroeg signaleren en wegnemen van leer- en ontwikkelingsachterstanden dragen bij aan het realiseren van gelijke kansen en beperken de kosten in de toekomst. Voorkomen lijkt beter en goedkoper te zijn dan repareren achteraf’, aldus de SER in het rapport.

Lees meer op ser.nl >>

Dit advies maakt deel uit van een bredere adviesaanvraag van minister Asscher aan de SER met betrekking tot Werken en Leven in de Toekomst. Deze aanvraag wordt later in 2016 afgerond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.