Daarmee geeft de PvdA een concreet politiek vervolg op het voorstel van de Regiegroep Kindcentra 2020. De Regiegroep deed begin oktober een wetsvoorstel voor Primaire Kindontwikkeling. Kinderopvang en onderwijs zouden als één organisatie moeten functioneren, met twee dagen opvang voor alle kinderen tot 4 jaar en recht op naschoolse opvang voor oudere kinderen. Politici reageerden enthousiast op dit voorstel.
Beroepskracht-kindratio
De PvdA wil dat belemmerende regels voor scholen en kinderopvangorganisaties om samen te werken zo snel mogelijk verdwijnen. Organisaties die willen samenwerken in een kindcentrum lopen tegen verschillende regels aan voor de beroepskracht-kindratio die een goede samenwerking in de weg staan. Een leerkracht mag lesgeven aan 26 kleuters. Neemt een pedagogisch medewerker de groep over, dan mogen er opeens maximaal 20 kleuters in de opvangruimte zijn. De PvdA wil dat deze regel, net als andere, worden geschrapt en doet dit voorstel tijdens het begrotingsoverleg onderwijs aan staatssecretaris Sander Dekker.
Ontwikkelrecht
Of de plannen van Kindcentra 2020 worden uitgevoerd, moet nog blijken. Dit kost in totaal 4,5 miljard euro. Omdat dit veel geld is, is er een alternatief instapmodel gepresenteerd dat 1,5 miljard euro moet kosten. Na de presentatie van Kindcentra 2020 zijn de partijen om tafel gegaan te kijken wat er mogelijk is. Gijs van Rozendaal, voorzitter van de Regiegroep, wil als eerste een ontwikkelrecht voor kinderen in Nederland in de wet vastleggen.

De sfeer, de medewerkers en het pand zijn de belangrijkste elementen voor ouders in een Integraal Kindcentrum. Dat pedagogisch medewerkers en kinderen op een respectvolle manier met elkaar omgaan, wordt veel belangrijker gevonden dan dat kinderen er veel leren. Lees meer over dit onderzoek onder ouders >>
'De PvdA wil dat deze regel, net als andere, worden geschrapt en doet dit voorstel tijdens het begrotingsoverleg onderwijs aan staatssecretaris Sander Dekker.'
Wow…gaat echt over kwaliteit? Of kwantiteit ? Hoeveel kinderen je in een lokaal kwijt kan? Is natuurlijk een relevante vraag: dan hoeven de kinderen straks niet meer te verkassen want 2 straten verderop naar een bso gaan heet 'slepen met kinderen'. Het is veel praktischer dat ouders ze snorgens naar een klaslokaal brengen waar ze ze op het einde vd middag weer op kunnen halen! Gezellig met zn allen de hele dag op school blijven.
Vergeten ze de ratio dan niet aan te passen? Ipv 1 op 10 wordt het dan 1 op 26! Fantastisch idee.
En dan nu maar weer een focus op kwaliteit en inhoud?
Misschien een beter idee dat dhr. Dekker de ratio van het onderwijs aanpast aan die van de kinderopvang. Dan heeft passend onderwijs ook nog een kans van slagen!