Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Sacha (7) wil nog op schoot. Kan dat wel?’

Sommige kinderen zijn echte knuffelkonten. Sacha, 7 jaar, lijkt dat ook te zijn. Hij kruipt in ieder geval nog altijd graag op schoot van pm'er Chantal. Maar die krijgt daar toch een beetje een ongemakkelijk gevoel bij.
Op-schoot.jpg
Sacha van 7 wil

Vraag van pm’er Chantal

‘Sascha is zeven jaar en komt vijf dagen per week op de bso. Hij vermaakt zich goed en speelt fijn met de andere kinderen. Hij komt elke dag wel een keer naar mij toe om op schoot te zitten. Kan dit eigenlijk wel op deze leeftijd? Ik ben bang dat hij ermee geplaagd gaat worden.’

Antwoord pedagoog Marieke Grijpink

Beste Chantal, elk kind is er één. Het ene kind heeft meer, het andere kind minder behoefte aan lichamelijk contact. Vaak zoeken oudere jongens op een andere manier dit contact, namelijk door te stoeien. Sascha voelt zich blijkbaar bij jou op zijn gemak. Of, zijn er toch momenten waarbij hij jouw nabijheid echt nodig heeft. Om daar achter te komen kun je observeren aan wat eraan vooraf gaat. Misschien na een conflict met een ander kind, of wanneer hij zich verveelt. Je kunt met hem hier dan even over babbelen.

‘Voel je jezelf er misschien niet prettig bij?’

Hoe vind jij het trouwens zelf dat hij op schoot zit? Vind je het wellicht niet meer gepast op deze leeftijd? Of voel je jezelf er misschien niet prettig bij? Dat zou kunnen natuurlijk. Dan kun je ook een arm om hem heen slaan terwijl hij naast je zit. Ook dat geeft veel nabijheid en veiligheid.

En jouw angst dat hij ermee geplaagd gaat worden: angst is een slechte raadgever. Blijf goed kijken en luisteren naar de kinderen op je groep en stimuleer een klimaat waarbij elk kind er juist één mag zijn. En jij ook trouwens!

Marieke Grijpink en Annemieke Waage beantwoorden regelmatig pedagogische vragen van pedagogisch medewerkers en gastouders. Bijvoorbeeld deze:

Pedagogische vragen

 • ‘Waarom zwijgt kleuter Joris op de bso?’ Lees meer
 • ‘Daagt dreumes Kevin ons uit?’ Lees meer
 • ‘Arief spreekt geen Nederlands, hoe kan ik hem helpen?’ Lees meer
 • ‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’ Lees meer
 • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
 • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
 • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
 • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
 • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
 • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>
 • ‘Moeder neemt geen afscheid. Wat nu?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.