Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse kinderopvangorganisaties luiden noodklok

Karin Broeren
Het personeelstekort is ook in de Rotterdamse kinderopvang een steeds groter probleem. Daarom hebben diverse bestuurders en (regio)directeuren van kinderopvangcentra in Rotterdam een gezamenlijke brief aan de Rotterdamse wethouders van Onderwijs en Jeugdzorg gestuurd. In deze brief verzoeken zij onder meer om de lobby richting de ministeries SZW en OCW te intensiveren.
kinderopvang kinderen
Beeld: AdobeStock

Ondanks alle maatregelen die al genomen zijn, loopt het personeelstekort ook in Rotterdam flink op. Diverse bestuurders en (regio-)directeuren van Rotterdamse kinderopvangcentra hebben daarom op 19 september een gezamenlijke brief gestuurd aan de wethouders Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenement) en Struijvenberg (Zorgen, Ouderen en Jeugdzorg) met een statement over het personeelstekort. In de brief ‘Werk aan de winkel: de Rotterdamse kinderopvang werkt aan de toekomst’ staan diverse maatregelen genoemd om het personeelstekort een halt toe te roepen. De brief is ondertekend door onder meer directeuren en bestuurders van Partou, Gro-up, Humankind en KindeRdam.

Coulant bij toezicht en meer

De kinderopvangbestuurders vragen in de brief aan de wethouders de gemeentelijke inspanningen te intensiveren door zich op landelijk niveau hard te maken voor versoepeling van de wettelijke eisen voor kinderopvang. Daarnaast vragen ze de gemeente om coulant te blijven bij toezicht op de kinderopvang. Ook zijn er extra middelen nodig om de personeelsvijver te vergroten, bijvoorbeeld door te investeren in interprofessioneel opleiden, combifuncties en een doorlopende wervingscampagne, aldus de briefschrijvers.

Gezamenlijk optrekken

De brief is 27 september jl. met wethouder Kasmi besproken. De wethouder waardeert het initiatief van de Rotterdamse kinderopvang en wil graag gezamenlijk optrekken in de landelijke lobby. Hij wil in gesprek over de Rotterdamse prioriteiten. De gemeente blijft verzachtende omstandigheden hanteren bij toezicht en handhaving, als het afwijken van de regelgeving rechtstreeks verband houdt met het personeelstekort.

Binnen het huidige Rotterdamse Onderwijsbeleid (ROB) zijn de middelen voor de aanpak van het tekort in de kinderopvang geborgd. Voor de nieuwe ROB-periode zal Kasmi opnieuw afwegen of en wat er nodig is om het personeelstekort aan te pakken.

Het is al een tijd onrustig bij onze zuiderburen. Ook in België worstelen ouders met het tekort aan personeel in de kinderopvang. Met de hashtag #redonzekinderopvang willen ze kinderopvangmedewerkers een hart onder de riem steken en tegelijk bij de overheid aandacht vragen voor dit probleem. ‘De situatie wordt dramatisch, de kinderopvang wankelt.’ Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.