Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Rotterdam scherpt taaleisen kinderopvang aan

Rotterdam scherpt taaleisen kinderopvang aan

De gemeente Rotterdam wil de Nederlandse taaleisen voor pedagogisch medewerkers op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de stad strenger maken. Vrijwel alle peuterleidsters moeten daarom terug de schoolbanken in voor een bijspijkercursus. Dat meldde de gemeente woensdag.

Iedereen mbo4-niveau
Uit onderzoek door de gemeente onder peuterleidsters blijkt dat slechts 1 procent van hen voldoet aan de nieuwe eisen en dat 15 procent niet eens voldoet aan de huidige eisen voor de beheersing van de Nederlandse taal die landelijk gelden. Momenteel moeten de pedagogisch medewerkers een diploma op mbo-3 niveau hebben. Rotterdam wil echter dat alle medewerkers de Nederlandse taal beheersen op mbo-4 niveau. Daarvoor moet de gemeente nog wel toestemming krijgen van het Rijk.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

4 REACTIES

  1. Een mooie manier voor heel weinig geld is de inzet van speelleeractiviteiten voor peuters die beschreven staan in VoorSprong. Opvallend door zijn eenvoud (iedereen kan het) en opvallend door zijn effect van de uitgeschreven teksten. Zowel de pedagogisch medewerkers als de peuters varen er wel bij! Beiden ontwikkelen taal door samen ter spelen! Meer info: Zie http://www.zelflesgeven.nl > rolmenu peuters. Bel of mail mij, medeauteur van het boek: info@visactiva.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Het is natuurlijk ook een vreemde zaak dat rekenen en Nederlands wel worden getoetst middels een examen, maar niet meetelt voor het behalen van het diploma, terwijl als men een onvoldoende haalt voor Engels, het diploma niet behaald kan worden. Hoe kunnen we ‘onze’ kinderen optimaal begeleiden en ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbieden wanneer we het Nederlands niet goed beheersen? Het wordt hoog tijd dat de onderwijsinspectie wakker wordt en de regels voor het Nederlandse taalonderwijs tijdens de opleidingen aanscherpt..

  4. Lijkt me geheel logisch dat OP PAPIER slechts 1 % het gewenste niveau zou beheersen, de opleiding is immers op niveau 3 en niet op niveau 4.
    De logica van de gemeente Rotterdam is ook geen 4 sterren waard…misschien handig om een bijspijkercursusje logisch nadenken te volgen
    alvorens een onderzoek te starten en via dit bericht de kindervang-pw`er belachelijk te maken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.