Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam krijgt eerste eigen Kinderombudsman

Voor het eerst in Nederland komt er naast de landelijke Kinderombudsman ook een Gemeentelijke Kinderombudsman. Rotterdam krijgt de eer. Vanaf 1 januari komt Anne Mieke Zwaneveld op voor de rechten van kinderen in de Maasstad. Zij is nu al gemeentelijke ombudsman van Rotterdam.
Rotterdam krijgt eerste eigen Kinderombudsman
Foto: ANP

Gemeenten krijgen vanaf 2015 de verantwoordelijkheid over onder meer jeugdzorg. Een kinderombudsman die zich alleen bezighoudt met kinderen binnen een gemeente, komt dan ook als geroepen volgens Rotterdam. ‘Waar nodig zullen we actie ondernemen om te zorgen dat de gemeente en andere organisaties de rechten van kinderen respecteren en naleven’, zei Zwaneveld maandag. Ze vindt het een eer om Kinderombudsman te worden.

Meldpunten

Rotterdammers die tegen problemen aanlopen in de jeugdhulp kunnen terecht bij de kinderombudsman van de stad. Zij kunnen aankloppen bij twee nieuwe meldpunten: het Meldpunt Zorg Rotterdam en het Meldpunt Jeugdhulp Rotterdam. Nederland heeft sinds 2011 Marc Dullaert als eerste landelijke Kinderombudsman. Hij zal nauw samenwerken met Zwaneveld.

Nederland doet niet genoeg voor de rechten van kinderen. Kinderombudsman Marc Dullaert is kritisch. Hij wil onder meer dat 16- en 17-jarigen altijd worden berecht als kinderen. Momenteel kunnen ze bij ernstige zaken, zoals moord, worden vervolgd als volwassenen. Daarnaast vindt hij, net als het collectief, dat Nederland te weinig doet tegen kindermishandeling. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.