Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robert M.: Ik had er nooit mogen zijn

Rechtszaak

Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, heeft vrijdag zijn eigen proces afgesloten met een verwarrende mededeling. Alle toehoorders in de zaal waren ervan overtuigd dat hij suggereerde mogelijk een eind aan zijn leven te willen maken, maar zijn advocaten spraken dat na afloop van de zitting met klem tegen.

Onduidelijke uitspraak M.
M. zei dat hij al tijden dezelfde conclusie trekt: ‘Ik had er nooit mogen zijn’. Maar hij kan de klok niet meer terugdraaien’, de pijn voor bij de zaak betrokken kinderen en ouders niet wegnemen. ‘Maar het feit dat ik besta kan ik alsnog herstellen, misschien’, zo besloot hij zijn zogeheten laatste woord, het allerlaatste onderdeel van zijn proces. Volgens advocaat Tjalling van der Goot heeft M. met die woorden absoluut niet willen aankondigen dat hij de hand aan zichzelf zal slaan. ‘Met wat creativiteit kun je dat er misschien wel in lezen. Wat hij zegt is dat dit het het enige is wat hij zelf nog in de hand heeft. De rest is hem overkomen.’

Niet meer gevallen
In een betoog van ruim een kwartier zei de 28-jarige M. dat hij zwaar gebukt gaat onder de tragedie die hij heeft veroorzaakt. Hij bestreed het beeld dat hij koud, kil en gevoelloos zou zijn. ‘De pijn van de ouders draag ik altijd bij me’, aldus M., ‘en zal ik nooit vergeten.’ Robert M. verzekerde de rechtbank dat hij alle namen van kinderen die hij heeft misbruikt, 87 in totaal, heeft genoemd en alles heeft opgebiecht wat hij met hen heeft gedaan.

Pijn van de kinderen
Richard Korver, advocaat van tientallen ouders, zei dat zijn cliënten en hijzelf het verhaal van M. hebben ervaren als een slechte voorstelling. Korver: ‘Hij heeft het vooral over zijn eigen pijn gehad en die van de ouders, maar niet over de pijn van heel veel heel kleine kinderen.’

Doorzoeking onrechtmatig
Eerder op de dag vrijdag voerden zowel het OM als M.’s advocaten nogmaals het woord. Tijdens zijn pleidooi heeft advocaat Van der Goot onder meer betoogd dat de doorzoeking van het huis van M. en diens partner Van O. onrechtmatig is geweest, met als gevolg dat de ongekende hoeveelheid door M. gemaakte kinderporno niet als bewijs mag dienen. Het OM bestrijdt dat.

Op 7 mei zal de rechtbank de zaak formeel sluiten. Op 21 mei volgt de uitspraak.

Lees meer in het online Dossier Rechtszaak Robert M >>

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.