Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regeling kinderopvangtoeslag benadeelt gehandicapten

De ChristenUnie laat weten dat de gemeente Haarlem gehandicapte ouders die kinderopvangtoeslag aanvragen maandelijks voor honderden euro’s benadeelt. De partij vraagt de gemeenteraad met spoed met een nieuwe regeling te komen.
gehandicapte-ouder
Gehandicapte ouders moeten om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag eerst door hun vermogen heen zijn - Foto: iStock

Werkende ouders kunnen via het Rijk maandelijks honderden euro’s kinderopvangtoeslag krijgen. Maar wanneer een gehandicapte ouder zonder werk zit, maar wel kinderopvang nodig heeft (omdat hij of zij niet alleen kan zorgen voor de kinderen), is daar geen landelijke regeling voor. Daarom regelt in dat geval de gemeente de kinderopvangtoeslag. Maar volgens de ChristenUnie blijkt dit in de gemeente Haarlem heel onvoordelig uit te pakken.

Vermogenstoets

Haarlem heeft deze regeling namelijk ondergebracht bij het minimabeleid, waar een vermogenstoets geldt. Gehandicapte ouders moeten om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag dus eerst door hun vermogen heen zijn, wat betekent hun spaargeld opmaken of zelfs hun auto verkopen (ook al is die noodzakelijk voor het vervoer van de gehandicapte ouder). Op de toeslagregeling van het Rijk zit niet zo’n vermogenstoets. Daarbij zijn alleen het inkomen van de ouders en de kosten van de kinderopvang bepalend.

Compensatie

De gemeenteraad van Haarlem vindt inmiddels unaniem dat de regeling moet worden aangepast. De ChristenUnie pleit er daarnaast voor dat er wordt onderzocht welke gezinnen benadeeld zijn, en dat deze gezinnen worden gecompenseerd.

Alle politieke partijen hebben inmiddels hun verkiezingsprogramma’s bekend gemaakt voor de verkiezingen van volgend jaar maart. Lees hier wat hun plannen zijn met de kinderopvang en de kinderopvangtoeslag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.