Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechtszaak tegen Smallsteps naar Europees Hof

Het Europees Hof gaat aan de slag met de zaak die FNV Zorg & Welzijn aanspande tegen kinderopvangorganisatie Smallsteps. Volgens de vakbond heeft de kinderopvangorganisatie misbruik gemaakt van de constructie met een flitsfaillissement.
smallsteps naar Europees Hof

Estro werd op 5 juli 2014 failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2.600 werknemers een doorstart onder de naam Smallsteps. Hierbij verloren 1000 mensen hun baan. Een aantal bestuurs- en directieleden van Estro, zoals CEO Bienfait, ging wel mee naar Smallsteps. FNV vindt dat al het personeel van de overgenomen locaties tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee had moeten gaan.

Europese regels
Het Europees Hof gaat nu uitzoeken of dat strookt met Europese regels. Corrie van Brenk van FNV Zorg & Welzijn: ‘Hiermee nemen we een belangrijke, principiële horde in de rechtszaak tegen Smallsteps. Ook voor andere flitsfaillissementen zal het antwoord van het Europees Hof gevolgen hebben.’

Flitsfaillissement
De mogelijkheid van een flitsfaillissement is nieuw in Nederland. De vakbond zegt aanwijzingen te hebben dat dat Smallsteps misbruik maakte van deze constructie. Het was voor hen een goedkope manier om van personeel en kosten af te komen en zo buitenlandse durfkapitalisten te pleasen.  De vakbond zegt dat het geen faillissement was, maar een overname waarbij iedere medewerker van de overgenomen crèches mee had moeten gaan.

Dekmantel
De FNV opende direct na het faillissement een meldpunt waar werknemers en andere gedupeerden honderden reacties achter lieten. Die zijn gebruikt voor het onderzoek dat tot de rechtszaak heeft geleid. Uit het onderzoek blijkt volgens de vakbond dat onder de dekmantel van faillissement de overname tot in de puntjes geregisseerd was. FNV eist daarom dat overgang van onderneming van toepassing is op Smallsteps.

Misbruik
‘Uit reacties van werknemers, ouders en andere kinderopvangorganisaties blijkt dat de directie en aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren een overname voor te bereiden’, zegt Ayse Simsek, advocaat van FNV. ‘Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en onderhandelden alleen met zichzelf.’

Maaike Meijer en Miriam Savenije werkten 17 en 18 jaar op de Catalpa-locatie die na het faillissement van Estro de deuren moest sluiten. Opeens stonden ze op straat >>

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.