Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reageer op wijzigingen vaste-gezichtencriterium en kwaliteitseisen bso

Kinderopvangorganisaties moeten meer ruimte krijgen om aan het vaste-gezichtencriterium te voldoen. Dat wil minister Karien van Gennip (SZW) vastleggen in het Besluit kwaliteit kinderopvang. Ook worden er drie kwaliteitseisen voor de bso aangepast. Tot en met 2 april 2023 kun je reageren op de wijzigingen.
reageer-op-wijzigingen-vaste-gezichtencriterium-en-kwaliteitseisen-bso
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Dat meldt de Rijksoverheid.

Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Vaste-gezichtencriterium

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en de grootte van de stamgroep, krijgt een kind een aantal ‘vaste gezichten’ toegewezen. Op iedere dag dat het kind aanwezig is, moet ook één van de vaste gezichten aanwezig zijn. Vanuit de aanpassing van het Besluit kwaliteit kinderopvang krijgt een kinderopvangorganisatie de mogelijkheid om beroepskrachten-in-opleiding als vast gezicht in te zetten. Daardoor kan een grotere groep beroepskrachten als vast gezicht gaan fungeren. Bij deze mogelijkheid geldt wel een aantal voorwaarden, met als doel de emotionele veiligheid van het kind te borgen en te voorkomen dat de werk- en mentale druk van de beroepskrachten (in opleiding) niet hoger wordt.

  • Buitenschoolse opvang (bso)

In het besluit worden drie kwaliteitseisen gewijzigd die betrekking hebben op de buitenschoolse opvang:

  1. De beroepskracht-kindratio wordt op het niveau van de kinderopvanglocatie berekend (in plaats van op groepsniveau).
  2. Het kindercentrum-overstijgend opvangen tijdens schoolvrije periodes wordt vereenvoudigd. Zo hoeven geen aparte afspraken worden opgenomen in de contracten tussen ouder en houder. Ook wordt duidelijker aan welke voorwaarden wel voldaan moet worden.
  3. Het wordt mogelijk om anders-gekwalificeerde beroepskrachten formatief in te zetten, bijvoorbeeld beroepskrachten met een achtergrond in muziek, sport of natuur.

Deze wijzigingen dragen onder meer bij aan het centraal stellen van de ontwikkeling van kinderen, door meer ruimte te geven voor een divers en uitdagend activiteitenaanbod. Bij alle wijzigingen gelden voorwaarden, bedoeld om kwalitatief goede en veilige kinderopvang te blijven borgen.

Reageer tot en met 2 april 2023

De wijziging van het Besluit kwaliteit kinderopvang staat nu online. Iedereen die dat wil, kan via de openbare internetconsultatie een reactie en/of mening over de regelgeving geven. Klik hier om naar de internetconsultatie te gaan