Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ratio babygroep naar 1 op 3

De kwaliteit van babygroepen moet omhoog en daarom willen minister Asscher en de branche de beroepskracht-kindratio (bkr) aanpassen naar 1 pm’er op 3 baby’s. In de bso mag de ratio bij kinderen vanaf 7 jaar juist naar 1 pm’er op 12 kinderen.
001 Ratio babygroep.jpg
Niet alleen de ratio op babygroepen moet worden aangepast

Dit is te lezen in het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang dat door alle partijen in samenwerking met minister Asscher is overeengekomen. De maatregelen moeten per 2018 ingaan.

Ratio bso

Minister Asscher had eerder al aangegeven de ratio in de groepen meer op maat te willen maken. Baby’s hebben immers een andere behoefte aan begeleiding en toezicht dan kinderen van 7 jaar en ouder. Er is lang gediscussieerd over wat de beste ratio voor de bso zou zijn. De minister wilde deze zelfs verhogen naar 1 pm’er op 15 kinderen, maar daar was de branche het niet mee eens. Er is nu gekozen voor een ratio van 10 kinderen als ze onder de 7 jaar zijn en daarboven voor 12 kinderen op 1 pm’er.

Vaste gezichten

De babygroep moet een hogere kwaliteit bieden, vindt minister Asscher. Niet alleen de ratio moet worden aangepast, maar ook het vaste gezichtencriterium moet worden aangescherpt. Eén van de maatregelen is dat baby’s maximaal twee vaste gezichten mogen zien.

Branchepartijen en minister Asscher stelden 21 maatregelen op die de kwaliteit in de kinderopvang moeten verbeteren. Deze zijn in vier pijlers samengevat. Lees hier meer over de andere drie pijlers en de achtergrond van dit akkoord.

Onderzoek kostprijs

Het aanpassen van de ratio voor babygroepen en bso’s heeft effect op de kosten voor ondernemers. Er komt daarom vóór 2018 een onderzoek naar de kostprijs van kinderopvang. In dit onderzoek wordt een differentiatie gemaakt naar leeftijd, naar regio’s en naar kwaliteitsverhogende factoren. Is het stelsel financieel houdbaar voor ondernemers? Moet het vergoedingssyteem veranderen? Op deze vragen moet het onderzoek antwoord geven.

Afwijken ratio

Het blijft ook na 2018 mogelijk voor kinderopvangorganisaties om af te wijken van de beroepskracht-kindratio (bkr). Dit is alleen niet meer verbonden aan vaste tijden. Er wordt een ‘negen-uursblok’ geïntroduceerd ter vervanging van de huidige drie-uursregeling. De eigenaar/manager moet in het pedagogisch beleidsplan vastleggen op welke tijden de houder voldoet aan de bkr. Alleen als de houder dit in een plan heeft opgenomen en aan ouders bekend heeft gemaakt, is het toegestaan om af te wijken binnen een tijdsblok van negen uur.

Pilots voor innovatieve concepten

Een belangrijk besluit in het akkoord is dat kinderopvangorganisaties die vastlopen tegen de regelgeving m.b.t. de ratio, de stabiliteitseisen of eisen aan de binnen- en buitenruimte deel mogen nemen aan een pilot. In zo’n pilot mag verolgens geëxperimenteerd worden. Het moet voor ondernemers mogelijk zijn om maatwerk te bieden, bijvoorbeeld bij een innovatief pedagogisch concept (zoals een buiten-bso). Voordat hiervoor alle kwaliteitsregels worden aangepast, wil de branche eerst middels pilots kijken wat het effect is van het afwijken van de standaard regels.

Aanmelden pilots

Kinderopvangorganisaties die pedagogische motieven hebben om af te wijken van de standaard regels, kunnen zich vanaf 2017 tot 2020 aanmelden voor een pilot. Deze kunnen t.z.t. worden ingediend bij een speciale commissie. De toezichthouder bepaalt samen met de commissie hoe ook het toezicht op maat kan worden uitgevoerd. De pilots worden wetenschappelijk gemonitord. Na 2020 wordt gekeken of pilots kunnen leiden tot definitieve aanpassingen van de regelgeving.  

Download hier het akkoord Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een baby mag 2 vaste medewerkers per week zien….. Wie kan mij aangeven hoe dit te realiseren… Veel invalkrachten naast een vast gezicht om dit sluitend te maken. Dit lijkt mij niet wenselijk voor kind/medewerker/ouder/de kwaliteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.