Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA boos over aanhoudende problemen Kidsplus

Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) moet de bevoegdheid krijgen om kinderopvangorganisaties die structureel slecht presteren te sluiten. Dat vindt de PvdA, na aanhoudende (soms ernstige) tekortkomingen bij verschillende locaties van kinderopvangorganisatie Kidsplus.
iStock

De PvdA wil opheldering van Van Ark over de aanhoudende problemen bij Kidsplus. De Kamervragen zijn gesteld naar aanleiding van een publicatie in de Stentor. De opvangorganisatie uit Apeldoorn heeft 25 locaties in Nederland. Bij ruim de helft van de locaties werden de afgelopen jaren tekortkomingen geconstateerd tijdens toezicht door de GGD.

Tekortkomingen

De afgelopen vier maanden werden onder meer de volgende misstanden geconstateerd door de GGD: op diverse locaties staan te weinig pm’er op een groep. Soms waren er geen vaste groepen, waardoor kinderen steeds in andere groepen met andere pm’ers werden ingedeeld. Op een locatie in Veenendaal ontbraken maatregelen om het risico op vallen uit een hoog bedje te verkleinen, en in Nieuwegein werden kinderen op een andere locatie opgevangen dan met de ouders was afgesproken, meldt de Stentor.

Verscherpt toezicht

In Veenendaal, Nieuwegein en Houten staan kinderdagverblijven van Kidsplus onder verscherpt toezicht. Eerder dit jaar werd een locatie in Bilthoven acuut gesloten, nadat de gemeente de kwaliteit van de kinderopvang niet meer kon waarborgen. Het inspectierapport sprak over de kinderopvang met ‘onveilig, vies en ongezond’.

‘Bizar’

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk noemt het ‘bizar’ dat Kidsplus de opvang nog steeds niet goed geregeld heeft. De PvdA wil dat de staatssecretaris de bevoegdheid krijgt om kinderopvangorganisaties die structureel slecht presteren te sluiten. Dat kan nu wettelijk niet. Voor BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma is de maat vol. ‘Genoeg is genoeg, deze beunhaas moet uit de markt worden gehaald’, zei hij eerder tegen de Stentor.

Bron: de Stentor

Jaarlijks hebben zo’n 120.000 kinderen te maken met kindermishandeling of huiselijk geweld. De kinderopvang is een belangrijke vindplek. Welke vragen kun je verwachten van de toezichthouder tijdens een inspectie? In deel 2: het toezicht op en het gebruik van de meldcode. Bekijk de serie: toezichthouders en de strijd tegen kindermishandeling

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.