Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prognoses werkgelegenheid positief

Het CBS is met een positieve prognose naar buiten gekomen over werkgelegenheid in Nederland. In het tweede kwartaal van 2016 nam het aantal banen met 38 duizend toe. Daarmee is er nu al negen kwartalen sprake van groei.
Arbeidsmarkt.jpg
Het groeiend aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. - Foto: iStock

Werkgelegenheidscijfers zijn relevant voor de kinderopvang. Kinderopvang is voor veel ouders een belangrijk arbeidsmarktinstrument. Bovendien is de kinderopvangtoeslag gekoppeld aan het aantal uren werk van de minst werkende ouder. Hoe meer zij gaan werken, hoe meer ouders recht krijgen op kinderopvangtoeslag.

Uitzendkrachten

De groei in werkgelegenheid zette begin 2014 in. Tot en met het tweede kwartaal gaat het om een groei van 230 duizend banen.  Het afgelopen kwartaal werkten werknemers ook iets meer: gemiddeld 28 uur per week. Het groeiend aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. Daar nam het aantal banen toe met 30 duizend. Opvallend is de daling van het aantal banen in de zorg. De laatste vier jaar nam dit af met ruim 80 duizend.

Zelfstandigen

Het aantal banen van werknemers steeg het afgelopen kwartaal, terwijl het aantal banen van zelfstandigen met 7 duizend afnam. Momenteel is één van de vijf banen een zelfstandigenbaan. Met de stijging van het aantal banen, steeg het tweede kwartaal van 2016 ook het aantal vacatures. Eind juni waren er 155 duizend openstaande vacatures. Het is voor het twaalfde kwartaal op rij dat de vacatures toenemen.

Flexibele baan

Volgens het CBS blijft de arbeidsmarkt ruim. In 2013 waren er nog zeven keer meer werklozen dan vacatures. Dat is medio 2016 teruggelopen tot gemiddeld 3,6 werklozen per openstaande vacature. Wat verder opvalt, is dat het aantal werknemers in flexibele dienst toe is genomen. Maar nog altijd heeft 73,8 procent van de werkenden een vast contract.

Bekijk de CBS-resultaten hier

Hoe is het gesteld met de werkgelegenheid en vraag naar kinderopvang in je eigen regio? FCB zet dit in speciale regioportretten uiteen. je vindt er o.a. prognoses tot 2019 van het aantal kinderen in de opvang, het aantal uren opvang en het aantal medewerkers. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.