Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Praat over rol kinderopvang in gemeentelijk beleid

De gemeenteraadsverkiezingen zijn gehouden en de uitslagen zijn binnen. Binnenkort worden er coalitieakkoorden gesloten. Hoe ga je als kinderopvangorganisatie in gesprek met de gemeente? Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) geeft handvatten.
Foto: iStock

De Branchevereniging heeft het manifest ‘Belang en rol kinderopvang in gemeentelijk beleid’ opgesteld, waarin zij gemeenten oproept het initiatief te nemen om kinderopvang tot een basisvoorziening voor álle kinderen te maken. In tien stappen omschrijft zij de punten die kinderopvang en gemeenten samen kunnen bespreken.

Aan zet

‘Gemeenten zijn nu aan zet en kunnen kinderopvang een rol laten vervullen in het brede beleid dat zij zelf voeren. Denk bijvoorbeeld aan het sociaal domein’, stelt de BMK in het manifest. De BMK noemt onder meer dat gemeenten de kinderopvang structureel als gesprekspartner moeten betrekken bij de uitvoering van gemeentelijk beleid. Maar ook dat kinderopvang toegankelijk gemaakt moet worden voor alle kinderen van nul tot vier jaar, en buitenschoolse opvang voor alle kinderen van vier tot en met twaalf jaar.

Schotten

De BMK roept op om schotten tussen voorzieningen weg te nemen, zodat kinderen de kans krijgen om samen op te groeien: kinderen van werkende ouders, hoog en laag opgeleide ouders, kinderen van asielzoekers, autochtone en allochtone kinderen. Maar ook kinderen met een handicap, gedragsproblemen of met een specifieke zorgbehoefte.

Pleidooi

In de bijlage van het manifest noemt BMK wetenschappelijke publicaties, die het pleidooi ondersteunen. De digitale versie van dit manifest – met alle links naar nieuwsartikelen, adviezen en rapporten – zijn op te vragen bij info@bmko.nl.

Bekijk het manifest hier >>


Nu de Rijksoverheid nog geen concrete stappen zet om kindcentra te realiseren, is het de grote vraag of gemeenten die handschoen zelf gaan oppakken. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gingen betrokkenen met elkaar in debat over de stappen die gemeenten kunnen zetten. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.