Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Politieke partijen over de kinderopvang

Marianne Velsink
Marijn Klok
Inmiddels hebben alle politieke partijen hun (voorlopige) verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezing van 2017 bekend gemaakt. Hoogste tijd om op een rij te zetten wat de partijen voor plannen hebben met de kinderopvang.
Verkiezingen2017.jpg
Wat willen politieke partijen met de kinderopvang? Kinderopvangtotaal dook in de partijprogramma's. - Foto: ANP Photo

In de meeste partijprogramma’s van politieke partijen wordt de kinderopvang benoemd. Alleen de PVV en 50PLUS besteden geen aandacht aan het thema. Wat opvalt, is dat aardig wat partijen voorstander zijn van kinderopvang als basisvoorziening. Dit komt terug bij de PvdA, D66 en GroenLinks. Het CDA en de SP willen dagdelen opvang beschikbaar stellen voor 2-4 jarigen. De VVD ziet VVE als oplossing voor taalachterstanden en vindt kinderopvang een belangrijk arbeidsparticipatie-instrument. De christelijke partijen ChristenUnie en SGP willen het gebruik van kinderopvang ontmoedigen. Eerstgenoemde stelt voor kinderopvangtoeslag te beperken tot alleen het eerste kind. De SGP wil dat er geen financiële ondersteuning voor kinderopvang is voor tweeverdieners.

De partijen op een rij:

PvdA

De partij wil het SER-advies opvolgen: alle kinderen tussen de 2 en 4 jaar krijgen een opvangaanbod van minimaal 16 uur per week. Op termijn wil de PvdA toe naar één voorziening voor onderwijs en opvang van kinderen tussen de 0 en 12 jaar, waarbij het niet uitmaakt of ouders werken. Verder is de PvdA voorstander van drie maanden ouderschapsverlof voor vaders of partners.

VVD

Taalachterstanden kunnen worden opgespoord en aangepakt met voor- en vroegschoolse educatie, met de nadruk op spelenderwijs leren. Werkende ouders mogen meer kinderopvangtoeslag ontvangen en minder inkomstenbelasting. Ouders die niet werken, hebben geen kinderopvangtoeslag nodig.

CDA

Van het CDA mogen de openingstijden van de kinderopvang verruimd worden en de aansluiting tussen school en bso moet beter. Kinderen tussen de 2 en 4 jaar krijgen recht op een aantal dagdelen, met de mogelijkheid voor aanvullende opvang als ouders dat willen. Ook het CDA wil een uitbreiding van het ouderschapsverlof: drie maanden extra voor beide ouders samen.

D66

D66 wil een brede basisvoorziening voor alle kinderen,  beginnend bij vier dagdelen per week. De partij wil dat deze ‘brede buurtscholen’ niet alleen onderwijs bieden, maar ook aandacht besteden aan sport, cultuur, creativiteit, techniek, natuur en duurzaamheid. Vanaf 2021 moet elk kind op zo’n brede buurtschool terecht kunnen.

GroenLinks

GroenLinks wil dat kinderopvang een publieke voorziening wordt die gratis toegankelijk is voor alle jonge kinderen. Elk jong kind krijgt een ‘ontwikkelrecht’, dat ten uitvoer wordt gebracht in kinderopvangcentra zonder winstoogmerk. De partij is daarnaast voorstander van brede scholen. Scholen en kinderopvang worden wettelijk en financieel gestimuleerd om samen te werken of een IKC te vormen.

SP

De SP wil een recht op gratis vier dagdelen kinderopvang voor 2-4 jaar. Er moet een betere samenwerking komen tussen onderwijs en kinderopvang. Verder wil de SP dat iedereen die met kinderen werkt, geschoold wordt in het herkennen en bespreekbaar maken van kindermishandeling en kindermisbruik.

ChristenUnie

De ChristenUnie wil ouders stimuleren ook thuis te zijn voor hun kinderen. Zwangerschapsverlof van moeders en vaders wordt daarom uitgebreid en ouderschapsverlof opnemen kan met een fiscale korting. Schooltijdbanen met aantrekkelijke werktijden worden gestimuleerd. Kinderopvangtoeslag is er alleen voor het eerste kind. Scholen zijn niet verplicht in een IKC te werken

SGP

De SGP vindt dat financiële ondersteuning van kinderopvang er alleen moet zijn voor situaties van overmacht of sociale noodzaak. Niet voor de tweeverdieners en veelvermogenden. Voor de opvang van kinderen onder de een jaar krijgen ouders geen kinderopvangtoeslag. Juridische obstakels die de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang bemoeilijken moeten verdwijnen.

Partij voor de Dieren

De PvdD wil een onderzoek naar de mogelijkheid om kinderopvang standaard onder te brengen bij het basisonderwijs, naar Scandinavisch model. Dat geldt zowel voor dagopvang als buitenschoolse opvang. Vaders krijgen drie maanden betaald ouderschapsverlof. Kortere werkweken moet het voor ouders makkelijker maken om werk en gezin te combineren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.