Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pm’ers nog steeds te vaak alleen op groep

Pm’ers nog steeds te vaak alleen op groep

De helft van de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang staat nog steeds te vaak alleen op de groep. Dat blijkt uit een enquête van Abvakabo FNV. De vakbond vindt dat de Brancheorganisatie kinderopvangorganisaties die zich niet aan het kwaliteitsconvenant houden, moet royeren.

Kindvak
Uit de enquête, die is gehouden onder de bezoekers van de Kindvak in november, blijkt dat 51 procent van de respondenten nog vaak alleen op de groep te staan met meer dan het aantal toegestane kinderen. In 2010 was dat 56 procent  en in 2009 was dit 58 procent. Vaak is dat 1 tot 2 uur, maar er zijn ook respondenten die aangeven dat zij 4 uur of langer in hun eentje op een hele groep staan.

Ochtend

Pm’ers staan vaak alleen op de groep in de ochtend (24 procent). In 2010 was dat 44 procent en in 2009 was dit 53 procent. In de middaguren ligt het percentage op 22 procent, in 2010 was dat 44 procent en in 2009 was dat 53 procent.
De vakbond ontvangt bovendien steeds vaker signalen over structureel te grote groepen. Ruim 80 procent van de respondenten zegt dat de grootte van de groepen wel in orde is, maar zo’n 14 procent meldt dat de grootte regelmatig wordt overschreden.

Zorgelijk

De vakbond constateert een kleine verbetering wat betreft het lang alleen staan, maar noemt de enquête-uitslagen toch ‘zorgelijk’. ‘Wij vragen Minster Kamp met enige regelmaat om kwaliteitsregels beter vast te stellen en te verankeren. Naar onze mening zou de overheid en niet de markt de regie moeten voeren’, aldus vakbondsbestuurder Ilse van der Weiden.

Royeren

De branche moet serieuzer werk te maken van kwaliteit, vindt de Abvakabo FNV. En daarbij hoort het inzetten van voldoende pedagogisch medewerkers. De Brancheorganisatie heeft daarnaast een grote verantwoordelijkheid om kinderopvangorganisaties aan het convenant te houden. Wanneer  de leden deze afspraken niet naleven, dan moet de branche hen royeren, zo wenst de bond.

Bron: Abvakabo FNV/ANP-photo

1 REACTIE

  1. Irritatie waarvan mijn nekharen recht overeind gaan staan.. Vakbonden anno 2012 acteren op een manier die past bij een middeleeuwse tijd. Van alles hard roepen maar zelf concessies doen van bijvoorbeeld compromis stellingen t.a.v salarisstelsel e.d. ho maar. Altijd maar de druk neer leggen bij WG’s. waarschijnlijk heeft mevrouw vd Weiden nog nimmer een sturende functie gehad in dit werkveld, laat staan in een branche buiten het overheids/instellingen veld. Wat denkt u nu zelf mw.
    ‘Werknemerskunde’ , dat het geld aan de bomen groeit ofzo??????

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.